Checklist voor de nieuwe docent

Als docent lever je een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van studenten en aan de kwaliteit van het onderwijs op onze universiteit. Als je start met het geven van onderwijs aan de Radboud Universiteit, dan is er veel nieuws te ontdekken. Om je goed op weg te helpen hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.

Checklist voor de nieuwe docent

Wanneer je start als docent van de Radboud Universiteit komt er veel informatie op je af. We hebben een handige checklist opgesteld met alles waar je als beginnende docent aan kan denken.

Met welke mensen moet ik kennis maken?

 • Docentambassadeurs van het Teaching and Learning Centre binnen jouw faculteit: De ambassadeurs van het Teaching and Learning Centre zijn gesprekspartner voor docenten die hun onderwijs willen veranderen en zichzelf verder willen ontwikkelen.
 • Teaching Information Point (TIP): Bij het TIP kun je terecht als je vragen hebt over aanpassingen die je wilt maken in een cursus of als je je wilt ontwikkelen als docent. Geef je onderwijs aan de Medische Faculteit, dan kun je terecht bij de Radboudumc Health Academy.
 • Teaching and Learning Centre (TLC): Vanuit de gedachte dat onderwijs teamwork is, creërt het Teaching and Learning Centre een onderwijscommunity van docenten en onderwijsprofessionals. Samen delen zij kennis en ervaring op het gebied van onderwijsontwikkeling en -innovatie en werken zij aan onderwijskwaliteit en docentwelzijn.
 • edt [at] ru.nl (Team Educational Design and Technology): Team EDT denkt graag met je mee over activerende onderwijsontwerpen en bieden je hulp in het uitwerken van het ontwerp.

Hoe kan ik me als docent ontwikkelen?

 • Wanneer je als docent verder wilt groeien, kun je ervoor kiezen om je te laten coachen door een onderwijsadviseur of senior docent in jouw faculteit. Neem hiervoor contact op met de TIP binnen jouw faculteit.
 • Start met het ontwikkeltraject voor de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO). De BKO is een bewijs van didactische bekwaamheid van docenten in het wetenschappelijk onderwijs. Bezoek een informatiebijeenkomst voor meer informatie over het traject.
 • Sluit aan bij een van de klassikale trainingen van de afdeling Education Support. Zij bieden diverse trainingen aan die docenten helpen in het ontwikkelen en verbeteren van vaardigheden op het gebied van didactiek, toetsing en de inzet van ICT in het onderwijs.
 • Volg een zelfstudiemodule en oefen op eigen tempo met onderwijsontwerp in Brightspace en het geven van feedback.
 • Volg een van de taaltrainingen van Radboud in’to Languages.
 • Lees de artikelen op www.onderwijskennis.nl. Deze artikelen zijn gestoeld op onderwijsonderzoek.
 • Maak gebruik van het aanbod in het Radboud Ontwikkelweb (gROW).

Waar moet ik rekening mee houden in de opzet van mijn cursus?

 • Bedenk goed welke structuur jouw cursus moet hebben.
 • Denk na over welke rol toetsing en feedback innemen in jouw cursus.
 • Denk alvast na over hoe je jouw cursus gaat evalueren en of je tussentijd al feedback van studenten kunt opvragen.
 • Volg de Basistraining Brightspace waarbij je leert hoe je een cursus opbouwt in de digitale leeromgeving van Brightspace.
 • Kijk in de Werkinstructies & Handleidingen van de Radboud Universiteit. Typ een zoekterm in en je vindt voor bijna elke ondersteunde ICT-tool een stappenplan.

Wat zijn praktische zaken die ik moet weten en regelen?

 • Regel toegang tot Brightspace. Brightspace is de digitale leeromgeving van de Radboud Universiteit. Het is gebruikersvriendelijk, responsive en biedt veel mogelijkheden, zoals discussiefora, formatieve toetsen, een digitaal portfolio en het insluiten van kennisclips.
 • Voer cijfers altijd in via OSIRIS. Dit is de online omgeving waarin je de gegevens van studenten kunt inzien en gegevens van hun begeleiding bijhoudt.
 • Heb je een vernieuwend onderwijsidee of wil je aan de slag met onderzoek in jouw onderwijs, informeer dan naar een van de beurzen voor docenten.
 • Voor studenten die moeite hebben om het studietempo bij te houden of anderszins begeleiding nodig hebben, is er een uitgebreid aanbod van studentbegeleiders.

Radboud Teaching and Learning Centre

Het Radboud Teaching and Learning Centre wil samen met alle medewerkers en studenten toewerken naar een universitaire gemeenschap waarin we blijven leren, van en met elkaar. Een klimaat waarin verbetering en vernieuwing in het onderwijs omarmt worden en we nieuwsgierig zijn naar hoe we met ons onderwijs studenten nog beter kunnen opleiden en ondersteunen in het leren. De activiteiten van het TLC kunnen bijdragen aan een vliegende start als docent.

Het TLC organiseert onder meer elke maand een lunch voor docenten waar je kan leren van de innovatieve projecten van mededocenten. Ook is er elke maand een onderwijscafé waarin we actuele onderwijstopics bespreken.

Bekijk de geplande activiteiten

Contact

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Het Teaching Information Point van jouw faculteit helpt je graag verder.