College geven

College geven voor groepen studenten kan best lastig of spannend zijn. Hoe bereid je je voor en hoe bouw je het college op? Hoe sta je voor de groep? Hoe zorg je dat studenten erbij blijven en hoe ga je om met lastige vragen? Er zijn geen vaste antwoorden op deze vragen, maar wel een paar uitgangspunten die je houvast kunnen bieden.

Tips ter voorbereiding

Het maken van een college kan veel tijd kosten. Vaak richten docenten zich op wat zij allemaal inhoudelijk kwijt willen, terwijl dit niet per se allemaal relevant is voor de studenten. Hier een paar tips om jou te helpen de inhoud relevant te houden. 

  • Wat studenten zelf kunnen lezen hoef je ze niet te vertellen. Daarom kan het je veel tijd besparen als je je richt op wat studenten minimaal moeten begrijpen en op hoe je hen kunt enthousiasmeren. 
  • Bedenk geschikte en interessante voorbeelden. Dit helpt niet alleen studenten te activeren door de stof herkenbaar te maken, maar zorgt er ook voor dat ze het college beter onthouden.
  • Gebruik weinig tekst en veel plaatjes. De combinatie van een passende afbeelding met jouw uitleg heeft een versterkend effect. Het helpt studenten om belangrijke zaken beter te onthouden.

Structuur

Een ongestructureerd college is lastig te volgen voor studenten. Het is daarom belangrijk dat je structuur aanbrengt. Colleges hebben altijd een inleiding, een kern en een conclusie. De volgorde die je kiest om je kernverhaal te presenteren kun je afwisselen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een volgorde waarbij je begint met wat het best aansluit bij de interesse van studenten.

Inleiding

De start van je college is het perfecte moment om de aandacht van studenten te trekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te beginnen met een anekdote of door een interessant voorbeeld te gebruiken. Verder maakt een goede inleiding duidelijk waarom het college van belang is voor de opleiding of het latere werkveld. Sla de introductie nooit over als je weinig tijd hebt. Samen met de conclusie is dit het moment dat het beste blijft hangen bij de studenten.

Kern

Het middelste deel van je college bevat het grootste gedeelte van de inhoud. De kern is gevuld met de kennis die jij aan jouw studenten wilt overdragen. Verder leg je uit welke leeractiviteiten zij kunnen of moeten gaan ondernemen. Probeer de kern niet te vol te maken. Kom je binnen één college niet toe aan alles wat je had willen vertellen? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van kennisclips om buiten het college extra informatie aan te bieden.

Conclusie

Een goede manier om je college te sluiten is met een korte opsomming. Hierin kun je de belangrijkste leerdoelen van het college op een rijtje zetten, eventuele vragen beantwoorden en een korte vooruitblik geven naar een volgend college. Met behulp van Mentimeter kun je testen wat de studenten van het college hebben opgestoken. Sla de conclusie nooit over als je weinig tijd hebt. Samen met de introductie is dit het moment dat het beste blijft hangen bij de studenten.

Presentatievaardigheden

Sommige docenten weten de aandacht van hun studenten met gemak twee uur lang vast te houden, anderen gaat dit soms iets minder gemakkelijk af. Logisch, want niet iedereen is een natuurlijke spreker. 

Stemgebruik

Een van de belangrijkste punten van het geven van colleges is dat je goed verstaanbaar bent voor je studenten. Hier kun je voor zorgen door duidelijk te articuleren en een rustig spreektempo aan te houden. Pas je stemgebruik aan, neem af en toe een slok water of rust even na het stellen van een vraag. Je kunt je stem ook gebruiken om bepaalde zaken te benadrukken. Zo kun je door middel van intonatie laten merken wat belangrijk is voor de student om te weten.

Houding

Je houding bepaalt voor een groot gedeelte hoe je overkomt op studenten. Ga op zoek naar je sterke kant en maak hier gebruik van. Houding gaat niet alleen over jouw fysieke houding. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van humor of kun je wat over jezelf vertellen om de afstand tussen jou en je studenten te verkleinen