Het ontwerpen van een nieuwe cursus kan overweldigend zijn. Waar moet je beginnen? Vaak start je niet vanaf nul, maar vernieuw je een bestaande cursus. En in principe ontwerp je je cursus elk jaar een beetje opnieuw. Aan de hand van eigen ervaringen, cursusevaluaties en toetsresultaten krijg je nieuwe inzichten, lees je andere literatuur en kom je werkvormen en tools tegen die je kunt inzetten. Het leidend principe bij het ontwerpen van een cursus is constructive alignment.
Een cursus ontwerpen in 4 stappen
Leerdoelen en toetsing bepalen
Het beginpunt is het bepalen van wat je wilt dat studenten leren in de cursus, ofwel wat ze hebben bereikt aan het einde van de cursus. Deze kennis, vaardigheden en houdingsaspecten beschrijf je in de leerdoelen. Vervolgens kun je bepalen wat voor toetstaken de studenten kunnen maken om te demonstreren wat ze hebben geleerd. Wat moeten studenten doen om jou ervan te overtuigen dat ze de doelen hebben behaald? Welk niveau moeten ze bereiken?
Hierna kun je bepalen welke toetsvorm en inhoud hierop aansluiten en bedenken hoe je het werk of het gedrag van studenten gaat beoordelen.
Leeractiviteiten bepalen
In deze stap bedenk je welke activiteiten studenten kunnen doen om toe te werken naar het bereiken van de leerdoelen. Welke oefeningen kunnen ze maken? Hoe kunnen studenten tussentijds hun kennis testen? Welk materiaal kunnen ze bestuderen? Hoe kunnen studenten van elkaar leren?
Werkvormen en tools bepalen
In deze stap bepaal je hoe je leermateriaal beschikbaar stelt en hoe er gewerkt wordt. Werken studenten bijvoorbeeld samen met medestudenten of richt je je op zelfstudie. Ook bepaal je de rol van ICT middelen en werkvormen. Zo creëer je een afwisselende leeromgeving, ook wel bekend als blended onderwijs. Op de website RadboudEDIT vind je activerende werkvormen.