Snel naar:
Toetsafname
Bij het afnemen van een toets moeten de omstandigheden voor de studenten zo gunstig mogelijk zijn. Het is ook belangrijk dat deze condities vergelijkbaar zijn voor alle studenten.
Tijdens de toetsafname zijn verschillende factoren van invloed op de betrouwbaarheid en de validiteit van de toetsresultaten:
- De inhoud van de toets;
- De instructie voorafgaand aan de toets;
- De locatie en omstandigheden;
- De hulpmiddelen;
- De examinatoren en surveillanten.
De inhoud van de toets
In eerste instantie is het van belang dat de toetsitems en/of opdracht zo zijn geformuleerd dat het tijdens de afname geen vragen oproept. De toets mag geen fouten bevatten.
De instructie voorafgaand aan de toets
Voorafgaand aan de toets moet het duidelijk voor de studenten zijn wat er van hen verwacht wordt bij het maken van de toets en welke regels er gelden ten aanzien van de afname van de toets. Dit wordt vermeld op de toets zelf (schriftelijk of digitaal) en kan tevens toegelicht worden door de surveillanten.
De locatie en omstandigheden
De toetslocatie kan invloed hebben op de prestatie van studenten. Er moet bijvoorbeeld aandacht zijn voor temperatuur, geluidsoverlast en de opstelling van de tafels. In het geval van een digitale toets, zorgt de E-supportmedewerker voor deugdelijke hardware en software.
De hulpmiddelen
Het moet voor studenten en surveillanten van te voren duidelijk zijn welke toetsgebonden hulpmiddelen bij de toets gebruikt mogen worden, zoals literatuur, wetbundels, rekenmachine en dergelijke. Het is belangrijk om deze informatie tijdig en eenduidig via Brightspace, op het voorblad van de toets zelf en op het surveillanceformulier aan te leveren.
De examinatoren en surveillanten
Tijdens een schriftelijke toets hoeft/hoeven de examinator(en) niet aanwezig te zijn. De surveillant is namens de examinator verantwoordelijk voor de optimale gecontroleerde omstandigheden waarin de toets afgenomen wordt. Bij digitale toetsen is tevens een E-supportmedewerker aanwezig voor de technische ondersteuning van de toets.
Studentgebonden voorzieningen
Studenten kunnen op grond van een specifieke hulpvraag of functionele beperking voorzieningen aanvragen voor toetsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra toetstijd of voorleessoftware. De student moet dit zelf aanvragen bij de studentendecaan die hierover een advies uitbrengt aan de examencommissie.
Op de studentenwebsite staat de lijst met studentgebonden voorzieningen die na goedkeuring door de examencommissie kunnen worden gefaciliteerd. Wanneer een student een voorziening heeft die mogelijk extra actie vraagt, zal de facultaire toetsorganisatie daarover contact met de examinator opnemen.
Regels en richtlijnen
Bij iedere toetsafname gelden bepaalde regels en richtlijnen conform de OER van de desbetreffende opleiding. Daarnaast zijn er Radboudbrede toetsregels, protocollen voor surveillance en fraudeprotocollen.
Digitaal toetsen in het Comeniusgebouw
Digitale toetsen met Ans worden voornamelijk afgenomen in het Comeniusgebouw. Het gebouw is met 889 toetsplekken dé toetslocatie van de Radboud Universiteit. In dit toetsgebouw worden toetsen van verschillende faculteiten tegelijkertijd afgenomen.