Ans wordt de nieuwe toetssoftware van de Radboud Universiteit
De aanbesteding van toetssoftware is gewonnen door Ans. Ans zal de toetssoftware Cirrus vervangen. Onder begeleiding van het team van het Delftse bedrijf Ans nemen we de nieuwe toetssoftware in gebruik op de Radboud Universiteit.
Planning
De nieuwe software kan niet direct in gebruik genomen worden. Het hele studiejaar 2023/2024 wordt besteed aan een zorgvuldige voorbereiding. Die bestaat onder meer uit het inrichten van de software en het realiseren van koppelingen met andere systemen (zoals Osiris). Vanaf januari 2024 kunnen docenten, in eerste instantie kleinschalig, gaan proefdraaien met de nieuwe software. Dat wordt geleidelijk opgeschaald om ervaring op te doen. Vanaf september 2024 zal de hele universiteit met de nieuwe toetssoftware gaan werken.
Vanaf januari 2024 kunnen een aantal docenten gaan proefdraaien met de nieuwe software. Vanaf september 2024 werkt de hele universiteit met de nieuwe toetssoftware. Ook met Ans blijft het mogelijk om te toetsen met aanvullende software, zoals SPSS en Excel.
Jouw toets in Ans
Wil je weten wanneer je toets in Ans wordt afgenomen? De Facultair Coördinator Digitaal Toetsen (FCDT) van jouw faculteit nodigt je uit wanneer jouw toets in aanmerking komt voor afname in Ans. We starten met kleine groepen (eind semester 1, collegejaar 23-24) en daarna komen steeds iets grotere groepen in aanmerking (semester 2, collegejaar 23-24).
Aanleiding voor het project
Digitaal toetsen heeft in korte tijd een enorme vlucht genomen bij de Radboud Universiteit: jaarlijks vinden zo’n 100.000 afnames digitaal plaats. Zulke aantallen vragen om goede functionaliteiten, een hoge betrouwbaarheid van de software en een leverancier die uiterst zorgvuldig omgaat met persoonsgegevens. Het contract met de huidige leverancier Cirrus loopt af en een nieuwe aanbesteding was noodzakelijk.
Aanpak van de aanbesteding
Na zorgvuldige voorbereiding, in samenspraak met de faculteiten heeft onlangs een Europese Aanbesteding plaatsgevonden met als doel een nieuwe leverancier te selecteren voor digitale toetssoftware. De beoordelingscriteria voor de nieuwe toetssoftware waren functionele, technische en wettelijke eisen (AVG). Ook is de gebruiksvriendelijkheid meegenomen in de beoordeling.
In april hebben verschillende panels met daarin vertegenwoordigers (docenten, studenten en facultair coördinatoren digitaal toetsen) vanuit de faculteiten de leveranciers beoordeeld. De verschillende panels bleken enthousiast over Ans als nieuw softwarepakket voor digitaal toetsen.