Een veelgebruikte vorm van cybercriminaliteit is phishing per e-mail. Maar er wordt ook gevist met behulp van SMS, WhatsApp of simpelweg door te bellen. Phishingmails zijn bijna niet van echte e-mails te onderscheiden zijn en met behulp van AI worden pogingen alsmaar geavanceerder. Men kan bijvoorbeeld ook de stem van iemand vrij eenvoudig nabootsen en misbruiken. Waar kun je op je werk onder andere mee te maken krijgen?
Phishing
Bij phishing maakt men gebruik van een e-mail/SMS of appje om je in de val te lokken. De kwaliteit van de berichten worden alsmaar beter en zijn haast niet van echt te onderscheiden. Door op een link of een bijlage in het bericht te klikken zetten criminelen ongemerkt een programma op je apparaat om vanuit daar toegang te krijgen tot je gegevens of verder een organisatie binnen te dringen. Hiervoor bouwen ze bijvoorbeeld een nep-website.
Meer over herkennen en melden van phishing
Spoofing en CEO fraude
Spoofing
Bij deze vorm van cybercrime wil men jou of de universiteit geld afhandig zien te maken en is er geen sprake van een bijlage of link met een virus. De cybercrimineel heeft meestal vooraf al informatie verzameld over de organisatie en medewerkers. Vervolgens doet de crimineel zich voor als een bekende (collega of partner) en vraagt de geadresseerde om informatie te delen of iets te betalen. Dit gebeurt onder andere via e-mail maar ook telefonisch.
CEO-fraude
Bij CEO-fraude is een vorm van spoofing waarbij de crimineel zich voordoet als je leidinggevende of de hoogste persoon van de organisatie (bijvoorbeeld een lid van het CvB). Een typisch voorbeeld van CEO-fraude is een verzoek aan een medewerker van de financiële administratie om, buiten de normale procedure om, een spoedbetalingen te doen of cadeaubonnen te kopen omdat de persoon dat zelf even niet kan.
Tips:
- Gebruik bestaande procedures om betalingen te doen.
- Neem bij twijfel op de gebruikelijke manier contact op met de betreffende persoon om na te gaan of het verzoek wel echt van jouw bekende persoon afkomt. Reageer bijvoorbeeld nooit op privé-mailadressen of een telefoonnummer dat je niet kunt controleren.
Quishing / QR-code fraude
Niet alleen een link kan je naar een verkeerde site lokken maar men maakt tegenwoordig ook gebruik van QR-codes om je door te verwijzen naar dubieuze websites (nepwebwinkels) of apps die je gegevens willen bemachtigen.
Het komt ook voor dat men over een legitieme QR-code een kwaadaardige QR-code plakt.
Tips/aandachtspunten:
- Wees voorzichtig met het scannen van QR-codes op publieke plaatsen.
- Gebruik een QR-code-scanner waarbij je vooraf kunt zien naar welke URL je gestuurd wordt. Herken je de website niet? Klik dan niet verder.
- Kom je op een website waar men gevoelige informatie vraagt zoals wachtwoorden of financiële data? Vul niks in tenzij je zeker weet dat je op een legitieme website zit.
Nepwebsites
Op een nepwebsite is men uit op gevoelige informatie of wil men dat je een aankoop doet, die nooit wordt geleverd. Meestal kom je op zo’n site via een phishing-mail of valse QR-code, maar je kunt er ook toevallig opkomen.
Je herkent een nep-website aan:
- De domeinnaam bevat spelfouten of gaat naar een onbekend domein.
- Slordigheden, spellingsfouten, slechte kwaliteit afbeeldingen of vreemde layout.
- Vreemde betaalmethoden zoals cadeaubonnen of betaalmogelijkheden zoals Zelle of Venmo.
- Het aanbod is te mooi om waar te zijn.
Tips/aandachtspunten:
- Domein (leeftijd)
Een domein/site die lang bestaat is meestal legitiem. Criminelen gebruiken een domein heel kort. De datum van oprichting kun je opzoeken via Whois Lookup. - Reviews
Controleer of je reviews kunt vinden op een onafhankelijke website of dat er klachten gerapporteerd zijn (zoek op: naam website + klacht). - Keurmerken
Afbeeldingen van keurmerken en certificeringen kunnen nep zijn. Neem bij twijfel contact op met de organisatie van het keurmerk. - Link controleren
Een betaalverzoek of link controleer je veilig met de linkchecker, van de Politiebond en Consumentenbond, op de website ‘check je linkje’