Medewerkers in gesprek
Medewerkers in gesprek

Sociale veiligheid

Met het project Prevent Care Cure werken we aan een sociaal veilige en inclusieve universiteit. Na een ronde langs alle faculteiten en diensten begin 2024, werken we sindsdien actief aan het versterken van sociale veiligheid. Ons projectteam werkt hierbij samen met collega’s uit de hele organisatie aan zestien belangrijke thema's. Blijf via deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen.

Dit doen we

Prevent

We zetten in op preventie en het versterken van een cultuur waarin we elkaar op een respectvolle manier aanspreken op ongewenst gedrag. Dit doen we onder andere door het leiderschap binnen de organisatie te versterken, trainingen aan te bieden aan medewerkers en studenten en ons HR-beleid verder te verbeteren, zodat er duidelijke handvatten zijn voor iedereen.

Care en Cure

De Radboud Universiteit keurt elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af. Wanneer dit zich voordoet, zorgen we voor een veilige manier om het bespreekbaar te maken. Waar nodig nemen we adequate en proportionele maatregelen en bieden we nazorg, met oog voor alle betrokkenen. Dat doen we op basis van transparante en eenduidige afspraken. Daarnaast richten we een toegankelijk meldpunt in waar studenten en medewerkers terechtkunnen. 

Bekijk het projectplan Prevent Care Cure

Thema's sociale veiligheid

Bekijk uitgelichte thema's hieronder. Meer informatie over de overige thema's vind je in het projectplan.

Safe@RU meldpunt

We werken aan het inrichten van een Radboudbreed meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Dit meldpunt zorgt ervoor dat het melden van grensoverschrijdend gedrag en het oppakken van meldingen beter verloopt.  

Ontwikkelmodules

We versterken kennis en vaardigheden van medewerkers en leidinggevenden, zodat zij kunnen bijdragen aan een veilige en open cultuur. Hiervoor ontwikkelen we modules die helpen om professioneel en integer te handelen en adequaat om te gaan met ongewenst gedrag. 

Verbeteren en digitaliseren jaargesprekken

We werken aan een goede dialoog tussen medewerker en leidinggevende, met als uitgangspunt minimaal één jaargesprek per jaar. We richten een universiteitbreed proces in, ondersteund door een applicatie. We voeren verbetering door om ervoor te zorgen dat de jaargesprekken op een uniforme manier gevoerd worden en de verslagen hiervan eenvoudig toegankelijk en inzichtelijk zijn.  

Praten over sociale veiligheid

We helpen medewerkers en studenten om gesprekken over sociale veiligheid makkelijker en vanzelfsprekender te maken. Met verschillende activiteiten denken we samen na over gewenst en ongewenst gedrag, leren we feedback geven en bespreken we dilemma’s rondom integriteit en sociale veiligheid.

Gedragscode medewerkers

We evalueren de bestaande gedragscode voor medewerkers en passen deze indien nodig aan. We zorgen ervoor dat de gedragscode meer leeft binnen de organisatie. De gedragscode helpt om duidelijke kaders te geven voor integer handelen. 

Gedragscode studenten

We ontwikkelen een gedragscode voor studenten. Deze code beschrijft duidelijk welk gedrag wenselijk en onwenselijk is op de campus en daarbuiten, vooral als dit invloed heeft op de leer- en werkomgeving. Daarnaast maken we de gevolgen voor eventuele overtredingen transparant.

Studenten achter laptop

Projectupdate

Achter de schermen werkt het projectteam aan uiteenlopende thema’s. Benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen of de succesvol afgeronde activiteiten?

Bekijk de update

Bekijk afgeronde activiteiten

Projectorganisatie

Prevent Care Cure wordt op een gestructureerde manier uitgevoerd. Een groot projectteam organiseert alle activiteiten zo goed mogelijk. Het team bestaat uit medewerkers van Human Resources, Academic Affairs, Marketing & Communicatie en andere specialisten. De voortgang en richting van het project worden bewaakt door een stuurgroep van bestuurders, directeuren en een wetenschappelijk expert. Daarnaast vindt regelmatig overleg plaats met een klankbordgroep van interne betrokkenen, zoals de medezeggenschap, studenten en medewerkers, die verschillende perspectieven inbrengen.

Nieuws

Collega's in overleg

Nieuwe aanpak: leren van vertrekkende medewerkers 

Hoe hebben vertrekkende collega’s hun tijd bij de Radboud Universiteit ervaren? En wat kunnen we daarvan leren? Met het vernieuwde exit-proces verzamelen we inzichten van vertrekkende medewerkers. Dit helpt ons om de werkomgeving te verbeteren.

Vragen of suggesties?

Heb jij vragen of suggesties over het project sociale veiligheid? Stuur een e-mail naar socialsafety [at] ru.nl (socialsafety[at]ru[dot]nl).

Heb je hulp nodig of wil je met iemand praten over ongewenst gedrag? Bekijk waar je terecht kunt als student of medewerker. Meer informatie over sociale veiligheid.