Een sterke medezeggenschap is essentieel voor onze universitaire gemeenschap. Als bijzondere universiteit kan de Radboud Universiteit binnen de governance van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (hierna: WHW) afwijken. De huidige afwijkingen kunnen echter voor onduidelijkheid zorgen en tot interpretatieverschillen leiden en daarmee tot discussies over procedures in plaats van inhoud. Het doel van het project toekomstbestendige medezeggenschap is om een voorstel te formuleren dat zo veel mogelijk aansluit bij de WHW, met behoud van oog voor onze identiteit en de rechtspersoonlijkheid van onze universiteit, om zo meer helderheid en uniformiteit te creëren.
Om dit te optimaliseren, starten wij in opdracht van de universitaire gezamenlijke vergadering en het college van bestuur met het formuleren van een voorstel dat een volwaardig alternatief biedt voor het huidige medezeggenschapsstelsel en diens reglementen. Het beoogde resultaat is toekomstbestendige medezeggenschap waarin procedures helder zijn en men het constructief kan hebben over de inhoud.
Een gedetailleerde uiteenzetting van de aanleiding voor dit project is bijgevoegd als download.
Hoe gaan we te werk?
We streven naar een consensus over een nieuw medezeggenschapsstelsel, inclusief de nodige reglementen. Dit voorstel zal worden voorgelegd aan de relevante gremia. De bijzondere aard, identiteit en rechtspersoonlijkeheid van de Radboud Universiteit vragen om een zorgvuldig proces waarin de gehele universitaire gemeenschap wordt betrokken. Het traject omvat daarom een brede discussie met alle stakeholders om te borgen dat we alle perspectieven mee te nemen.
Planning
Het traject start met een kick-off Symposium Toekomstbestendige Medezeggenschap, op 11 oktober 2024, gevolgd door drie ophaalsessies in november en januari. In deze sessies verzamelen we input van alle medezeggenschapsorganen. Op basis hiervan werkt een schrijfgroep aan het voorstel, met een eerste versie begin januari. Na feedbackrondes en toetsing op draagvlak en haalbaarheid, wordt het definitieve voorstel eind maart 2025 voorgelegd aan de universitaire gemeenschappelijke vergadering.
Sterke medezeggenschap doen we samen: praat mee!
Alle medewerkers en studenten zijn onderdeel van onze universitaire gemeenschap en hebben belang bij een sterke medezeggenschap. We nodigen iedereen uit om bij te dragen aan dit proces en samen te werken aan een helder en breed gedragen stelsel. De eerste mogelijkheid om mee te praten is tijdens het Symposium Toekomstbestendige Medezeggenschap op 11 oktober 2024. Dit symposium dient als kick-off van dit project. Verdere mogelijkheden om mee te praten zullen op deze pagina worden gedeeld.