Stappenplan werven en selecteren

Ga je op zoek naar een nieuwe collega? Op deze pagina lees je het werving- en selectiestappenplan voor leidinggevenden of vacaturehouders.

Stappenplan

 1. 1. Formatie en planning

  • Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor de planning van het hele proces, van vacature opstellen tot en met de selectie. Gemiddeld duurt dit drie maanden exclusief een eventuele opzegtermijn van één tot drie maanden van de toekomstige collega. Maak daarom een realistische planning van het gehele werving- en selectieproces. 
    
  • Voordat je kunt beginnen met werven, moet de vacature worden goedgekeurd. Check bij HR hoe je de financiële of formatieve ruimte kunt aanvragen en regelen. Er is daarbij akkoord nodig van de financiële afdeling en de budgetverantwoordelijke van de organisatie-eenheid waar je onder valt. Geef deze gegevens door via e-mail of via het mutatieformulier in BASS aan je HR-contactpersoon.
    
  • Is je verwachting of ervaring dat de standaard recruitmentaanpak onvoldoende is om een specifieke vacature te vullen? Kijk dan of aanvullend recruitment je kan helpen.
 2. 2. Samenstellen selectiecommissie

  Stel een selectiecommissie samen voor de werving van een nieuwe medewerker. Houd hierbij rekening met de diversiteit van de commissie. Denk daarbij aan gender, leeftijd, fase in carrière, verblijftijd bij de universiteit, breedte in kennis over het werkveld en/of etniciteit. Zij helpen met de brievenselectie, sollicitaties en beslissen mee over de uiteindelijke kandidaat.

 3. 3. Opstellen vacaturetekst

  Het kandidatenprofiel verwerk je in een pakkende en duidelijke vacaturetekst. Lees meer over het opstellen van een goede vacaturetekst. Stel de vacaturetekst samen met jouw HR-adviseur op in het recruitmentsysteem Varbi.

 4. 4. Publiceren en werven

  Radboud WerknaarWerk

  Als de vacature is goedgekeurd door de HR-adviseur, gaat de vacature naar Radboud WerknaarWerk om te beoordelen of de vacature passend is voor een herplaatsingskandidaat. Een herplaatsingskandidaat heeft voorrang op de andere kandidaten.

  Redigeren vacature

  Als er geen geschikte kandidaat is gevonden via Radboud WerknaarWerk vraagt de HR-adviseur publicatie aan bij de afdeling Recruitment in Varbi. Zij redigeren de vacature (uiterlijk binnen twee werkdagen) en plaatsen deze, na akkoord, zo snel mogelijk op de site van de Radboud Universiteit. Engelstalige vacatures worden eerst door Radboud in’to Languages nagekeken. Hierdoor kan het iets langer duren voordat de vacature geplaatst wordt.

  Verspreiding vacature

  Zodra de vacature is geredigeerd, wordt deze online geplaatst. Lees meer over het verspreiden van de vacature.

 5. 5. Selecteren

  Bij het selecteren van een geschikte kandidaat voor een vacature zijn er een aantal stappen te volgen en dingen om rekening mee te houden. Bekijk de checklist selectieprocedure voor meer informatie.

 6. 6. Geschikte kandidaat gevonden

  Als er een geschikte kandidaat gevonden is, geef je dit met een statuswijziging door in Varbi. 

  De gekozen kandidaat nodig je uit voor een gesprek waarin jullie de arbeidsvoorwaarden bespreken. Doe in dit gesprek nog geen toezeggingen over zaken als het type contract, de omvang van het contract, het functieprofiel, inschaling en het bijbehorende salaris, maar verken samen de mogelijkheden.

  Laat je vooraf informeren door jouw HR-adviseur en je eigen leidinggevende. Breng ook de HR-functionaris van jouw afdeling op de hoogte. Deze zorgt ervoor dat het administratieve proces voor het opstellen en goedkeuren van de arbeidsovereenkomst in gang wordt gezet.