Checklist wervende vacaturetekst

In deze checklist staan tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst. 

Stappenplan

  1. Begin

    • Voeg een korte wervende intro toe aan het begin van de vacaturetekst. Deze wordt vanuit Recruitment aangeleverd of verbeterd na het redigeren van de tekst, maar eigen input is altijd welkom.
    • Verplaats je in de kandidaat. Wat willen ze echt weten over de functie? Wat zou je zelf belangrijk vinden?
    • Schets een voorbeeld van een project waaraan een kandidaat (mogelijk) een bijdrage gaat leveren. Wat is de opgave die iemand krijgt?
    • Stel niet te veel vragen in de vacaturetekst. De sollicitant wil iets weten over de vacature en niet zichzelf vragen stellen.
  2. Checklist functietitel

    1. Vergeet niet om de juiste zoekwoorden te gebruiken. Gebruik de ruimte en neem bijvoorbeeld ook een alternatieve functietitel op.
    2. Check op welke termen een kandidaat zou zoeken als ze op zoek zijn naar een interessante vacature in hun vakgebied.
    3. Dubbelcheck of dit interne termen zijn die de Radboud Universiteit zou gebruiken, of écht de woorden waarop een kandidaat zoekt. Gebruik voor deze checks tools als Google Trends of Indeed.
    4. Verwerk vergelijkbare marktconforme termen in je vacaturetitel, bij voorkeur zo ver mogelijk vooraan.
    5. De functietitel is duidelijk en niet te specifiek. Neem een vakgebied op (bijvoorbeeld functioneel applicatiebeheerder) maar maak de vijver niet te klein (bijvoorbeeld ICT Servicecentrum afdeling Upgrades).
    6. Gebruik bij voorkeur geen tekst tussen haakjes in de functietitel.
    7. De functietitel is kort en bondig en bevat geen schaalaanduiding, fte of afkortingen.
  3. Checklist wij zoeken (functieomschrijving)

    1. Schets in bij voorkeur maximaal drie alinea’s (van maximaal zes regels, liever korter) een goed beeld van de functie.
    2. Je hoeft niet volledig te zijn en alle taken een plek te geven. Het gaat erom dat je een beeld schetst van wat belangrijk is in de functie en wat de kandidaat kan verwachten.
    3. Wees concreet waar je kunt. Geef bijvoorbeeld antwoord op vragen als: wat zijn kerntaken? Wat zijn de meest uitdagende aspecten van een functie? Met wie werk je samen?
    4. Wilde je informatie in de functietitel kwijt die niet paste? Geef deze hier de ruimte.
    5. Breng structuur aan. Vaak staat er informatie die beter thuishoort in de functie-eisen of de afdelingsomschrijving.
    6. Laat herhalingen weg. Kies de plek waar de informatie hoort.
    7. Nog te lang? Gebruik optioneel een opsomming met bijvoorkeur maximaal zes overige taken (‘Jouw taken’, zonder dubbele punt). Deze opsomming biedt ruimte aan taken die niet omschreven zijn in de alinea’s erboven. Is alles aan bod gekomen? Laat deze opsomming achterwege.
    8. Begin zinnen niet steeds met ‘je’, dit maakt de tekst monotoon. Bij de opsomming met functie-eisen doe je dit bij voorkeur wel voor de leesbaarheid.
    9. Vermijd ‘zwevende’ zinnen die tussen witregels helemaal op zichzelf staan.
  4. Checklist functie-eisen (profiel)

    1. Start met een opsomming van functie-eisen in volledige zinnen (max. acht eisen en twee regels per eis). 
    2. Let op: neem alles mee in de opsomming (geen losse alinea erboven).
    3. Begin elke zin bij voorkeur met ‘je’ (je hebt, je bent, je bezit, je gebruikt, etc. voor leesbaarheid) en sluit af met een punt.
    4. Benoem harde criteria eerst (niveau, opleiding, ervaring), daarna zachte criteria (competenties), van belangrijk naar minder belangrijk.
    5. Specificeer de (eerste) eis: alleen de vraag om een hbo- of wo-niveau of opleiding spreekt niemand aan.
    6. Probeer waar het kan een concrete invulling te geven aan een functie-eis. Bijvoorbeeld: ‘Je bent sterk in netwerken en benut de juiste contacten op het juiste moment’ in plaats van alleen ‘je hebt talent voor netwerken’.
  5. Checklist wij zijn (werkomgeving)

    1. Beschrijf in een paar korte alinea’s de afdeling of divisie waar iemand direct in komt te werken (maximaal 1.500 tekens, bij voorkeur één of twee alinea’s van maximaal zes regels, liever korter).
    2. Volledig zijn is niet nodig; het gaat erom dat je een beeld schetst van wat de kandidaat kan verwachten. Wat zijn belangrijke ontwikkelingen binnen de afdeling? Wat heeft de hoogste prioriteit? Met wie werkt de afdeling samen? Hoeveel mensen werken er en in welke functies?
    3. Denk vanuit de kandidaat. Welke informatie is voor hen interessant? Waar niemand op zit te wachten is een uitgebreide omschrijving van de opbouw van de afdeling met een veel te lange omschrijving als resultaat.
    4. Maak handig gebruik van links en bestaande omschrijvingen van organisatieonderdelen online.