Berchmanianum Radboud Universiteit
Berchmanianum Radboud Universiteit

9 februari: bijeenkomst wetenschapscommunicatie voor Radboud-onderzoekers

Wetenschap in de media, op festivals of op sociale media: er zijn talloze manieren om een breder publiek te bereiken met je onderzoek. Ideeën opdoen en ervaringen uitwisselen kan op donderdagmiddag 9 februari 2023, tijdens een bijeenkomst voor alle Radboud-onderzoekers en andere medewerkers die over hun onderzoek willen communiceren.

Tijdens deze middag vertellen onderzoekers van verschillende faculteiten over hun ervaringen met wetenschapscommunicatie. Er worden tips en ideeën uitgewisseld rondom effectieve wetenschapscommunicatie, van socialmediaposts of blogs tot optreden in de media of het maken van wetenschapsvideo’s. Ook vertelt het Team Wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit over de ondersteuning die er vanuit de universiteit voor iedereen beschikbaar is voor verschillende vormen van wetenschapscommunicatie.

Geïnteresseerden kunnen zich via deze link aanmelden.

Wanneer

Donderdag 9 februari 2023 van 15.15 tot 17.15 uur

Waar

Campus, precieze locatie volgt na aanmelding

Voertaal

Nederlands

Programma

  • Inleiding door het Team Wetenschapscommunicatie & Persvoorlichting.
  • Drie Radboud-onderzoekers delen hun kennis van en ervaring met wetenschapscommunicatie:
  1. Communicatie-en gedragswetenschapper Aart van Stekelenburg onderzoekt wetenschapscommunicatie: hoe kan het dat niet iedereen overtuigd raakt van bepaalde feiten, hoewel er wetenschappelijk bewijs voor is? Hoe kunnen we beter communiceren over wetenschap, zodat die kennis wordt meegenomen in discussies over bijvoorbeeld klimaatverandering of vaccinaties?
  2. Taalkundige Sharon Unsworth onderzoekt meertaligheid bij kinderen en deelt haar inzichten met een breed publiek van bijvoorbeeld ouders, leerkrachten of beleidsmakers. Zo werkt ze al lange tijd samen de bibliotheek, organiseert ze het jaarlijkse Kletskoppenfestival en maakt ze een podcast. Ook vertelt ze regelmatig over haar onderzoek in de media.
  3. Natuurkundige Bob Stienen heeft een YouTube-kanaal waarop hij deeltjesfysica begrijpelijk probeert te maken, is onlangs begonnen op TikTok en vertelt over zijn ervaringen.
  • In gesprek over wetenschapscommunicatie.
  • Borrel met gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen en ideeën.

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)