Groep studenten in overleg
Groep studenten in overleg

Collega's delen hun 'Good Practice' in de nieuwe TIP-wissellijst

Vernieuwende onderwijsideeën worden op onze faculteit voortdurend in de praktijk gebracht. Maar hoe ontwerpen collega-docenten hun cursussen precies? Wat zijn de resultaten van hun innovaties? En wat voor tips hebben ze voor hun collega's? Loop eens langs de nieuwe TIP-wissellijst en laat je inspireren!

De nieuwe wissellijst van het Teaching Information Point (TIP) is vanaf nu te vinden bovenaan de trap die leidt naar Grand Café de Iris. In deze lijst wordt maandelijks een 'Good Practice' uitgelicht van een docent van onze faculteit. Lees bijvoorbeeld hoe Anneke Maas actieve deelname stimuleert door studenten op te delen in kleine groepen, hoe Saskia Glas de kwaliteit van essays zag verbeteren door het inzetten van peer feedback, of hoe Robin van Rijthoven met een beker vol ijsstokjes zorgt dat al zijn studenten aan de beurt komen. 

Good Practice

De naam 'Good Practice' is bewust gekozen in plaats van 'Best Practice'. Het doel van de tentoonstelling is om de focus te verplaatsen van een perfect cursusontwerp naar een 'gewoon goede' cursus waar we allemaal van kunnen leren. Samen hebben studenten en staff zes thema's gekozen waarbinnen we het onderwijs aan onze faculteit verder kunnen verbeteren. Iedere 'Good Practice' bevat een van deze zes key-thema's:

  • Variatie creëren in onderwijsvormen
  • Versterken van samenwerkend leren
  • (Her)ontwikkelen van uitdagende werkgroepen
  • Versterken van zelfsturing en autonomie
  • Verbeteren van Blended Learning
  • Formatief handelen in cursussen

Subsidie voor onderwijsinnovatie

Sommigen van de uitgelichte Good Practices werden gefinancierd door de Onderwijskwaliteitsmiddelen. Heb jij ook ideeën voor een kleinschalige verbetering of innovatie van jouw onderwijs? Je kunt nog tot 1 mei 2024 een aanvraag indienen voor extra tijd of assistentie voor je idee. 

Nieuwsgierig geworden? Alle Good Practices zijn al te bekijken op het Brightspace-kanaal FSW Teachers. Heb jij een idee of Good Practice die je graag wil delen, of ken jij een collega die we écht moeten interviewen? Stuur dan een e-mail naar tip.fsw [at] ru.nl

Contactinformatie