Bert Steenbergen
Bert Steenbergen

Column Bert Steenbergen: Für Elise?

Beethoven en het Maria Montessorigebouw, wat hebben ze met elkaar gemeen? Meer dan je denkt, blijkt wel uit de column van vice decaan Bert Steenbergen. Binnenkort kan je zelf je innerlijke Ludwig naar boven halen!

''Muziek verbindt en wellicht dat daarom ongeveer 90% van alle nummers die ooit gemaakt zijn over de liefde gaan. In 1810 componeerde Beethoven ‘Für Elise’, naar verluidt voor Therese die hij daarna om haar hand wilde vragen. Helaas voor Beethoven werd hij afgewezen. Maar niet getreurd, want we weten inmiddels dat door samen muziek te maken ons brein oxytocine aanmaakt. Dit 'liefdeshormoon' zorgt ervoor dat we ons met anderen verbonden voelen. Zo zorgt muziek dus voor een gevoel van saamhorigheid en verbinding.

Verbinding is ook een van elementen van persoonlijk leiderschap, naast moed en openheid. Dit kunnen we in cursussen leren, maar we kunnen er ook gewoon uitvoering aangeven. Vandaar dat er van 8-19 mei bij de ingang van het Maria Montessorigebouw een piano zal staan. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om hier een deuntje op te spelen. Het mag Für Elise van Beethoven zijn, wat technisch gezien niet het meest moeilijke en virtuoze pianostuk van hem was. Of nog simpeler gewoon een combinatie van 3 akkoorden, waarmee al honderden nummers zijn te spelen. Maar het vergt natuurlijk ook wel wat moed...''

Contactinformatie