Rob van Lier
Rob van Lier

Column Rob van Lier: Samenwerking in beweging

Zet twee mensen bij elkaar met een duidelijk verschillende achtergrond en laat ze samen een oplossing bedenken over een nijpend probleem. De kans is groot dat de aangedragen ideeën verrassender, creatiever en origineler zijn dan de twee mensen afzonderlijk van elkaar hadden kunnen bedenken. Eén plus één is dan meer dan twee. Samenwerking begint altijd met oprechte openheid en belangstelling. Wat is er verder nodig? In elk geval de kunst om te ‘verbinden’, maar vooral ook ‘door te zetten’. Ter illustratie drie willekeurige recente facultaire voorbeelden.

Allereerst het nieuwe facultaire kunstwerk in de colloquiumzaal (MM 01.620). De kunstenaar Frans Huisman kreeg de opdracht om een kunstwerk te maken rondom Franciscus Cornelis Donders (de naamgever van het Donders Instituut). Dat heeft hij gedaan, maar hij heeft het onderwerp tijdens een intensief proces veel breder getrokken. Zo zijn er bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met gebruikers van de ruimte vanuit allerlei geledingen binnen onze faculteit. De kunstenaar heeft goed geluisterd en heeft dat vervolgens een plaats gegeven in het kunstwerk. Het resultaat is geweldig. Ga maar kijken! 

Ander voorbeeld: In de laatste week van februari hadden we de facultaire presentatie van de 4 themagroepen van de zogenaamde sectorplannen. De thema’s zijn zo gekozen dat ze domeinoverstijgend zijn. Het was een dynamische middag met veel plannen, samenwerkingsideeën en boeiende discussies. Het was mooi om te zien hoe die samenwerking leidt tot verbinding tussen disciplines en hoe die nu al verder reikt dan de faculteit! 

Tot slot een initiatief van een heel andere orde. Ik had mij weer eens laten overhalen. Sinds de eerste weken van de maand januari lopen medewerkers van het faculteitsbureau in teams 7 weken lang elk 10.000 stappen per dag onder het credo ‘skip de winterdip’. Ik doe dus ook mee en heb gemerkt hoe belangrijk het team is om gezamenlijk door te zetten en elkaar op te vangen als even net niet lukt (als het team maar genoeg stappen haalt). Dit samen-wandel initiatief zou in de komende jaren overigens nog meer stafleden kunnen enthousiasmeren. Bovendien, spontane gesprekken tijdens zo’n wandeling leiden ook weer tot nieuwe interacties, en - wie weet - ook weer nieuwe samenwerkingen. Zo blijft alles in beweging. 

Rob van Lier
Vicedecaan FSW

 

Contactinformatie