Wouter Brok

Column Wouter Brok: Wat bepaalt kwaliteit?

Aanleiding voor deze vraag is een recent thema waar ik met collega’s van de faculteit aan werk: nagaan wat we als faculteit beschouwen als kwalitatief goed onderzoek. Wat zijn voor ons de kenmerken van goed onderzoek en goede onderzoekers? Hoe brengen we dit in kaart, hoe voeren we daar over het gesprek en, hoe waarderen en beoordelen we dit?

Voordat ik een antwoord probeer te geven op deze vraag zal ik mezelf eerst voorstellen aan degenen die mij niet kennen. Ik ben sinds april 2020 als secretaris onderdeel van het faculteitsbestuur. Dat is doorgaans het minst zichtbare lid van het bestuur. Samen met het team bestuurszaken opereer ik vooral op de achtergrond. Mijn primaire rol is het procesmatig ondersteunen en faciliteren van de bestuursleden. En daarom is het extra mooi dat ook ik de gelegenheid krijg om een column te schrijven.

Terug naar mijn vraag: wat bepaalt kwaliteit? Het blijkt geen eenvoudige vraag met een simpel eenduidig antwoord dat voor iedereen geldt. In het zoeken naar antwoorden bij deze complexe vraag helpt het mij vaak om het vraagstuk te vervangen door iets simpelers; iets tastbaars. Om nog maar iets meer over mezelf te vertellen: ik ben een liefhebber van wijn. En het liefste van goede kwaliteitswijn. En laat dat nou hier goed uitkomen.

Wat maakt voor mij een goede wijn?

Ik hoor het jullie vragen. In eerste instantie denk ik dan aan de methoden en technieken waarmee de wijn is gemaakt. Hoe zijn de druiven geplukt en geselecteerd, zijn er pesticiden gebruikt, hoe zijn de druiven gerijpt?

Ook is voor mij de locatie en omgeving van belang. Wat is de kwaliteit van de grond, wat is de ligging van het wijngebied, welk klimaat heerst er?

Is ook kwantitatieve informatie relevant vraag ik me af. Prijs is een indicatie, maar zegt niet alles. Het jaartal van de wijn is dan wel weer bepalend. En doorgaans ben ik geen fan van wijn die in hele grote oplages is geproduceerd.

Het verhaal van wijn

Wat voor mij vooral enthousiast maakt is het verhaal rondom de wijn; om in onderzoekstermen te spreken het ‘narratief’. Wie is de wijnboer? Wat is zijn of haar filosofie bij het produceren? Wat heeft er allemaal gespeeld in het jaar dat de druiven zijn gegroeid? En laat ik ook niet vergeten dat het uitmaakt op welk moment en met wie je de wijn opdrinkt. Wijn drinken is tenslotte teamwork.

Bovenstaande vragen zijn wat mij betreft ook prima te gebruiken bij het facultaire thema kwaliteit van onderzoek, waarbij kwaliteit van de onderzoeker(s) essentieel is. Het faculteitsbestuur is erg benieuwd naar jullie ideeën en beelden hierbij. Ik roep iedereen dan ook op om aan te sluiten bij een eerste facultaire discussie hierover in de middag van 20 juni!

Wouter Brok
Secretaris faculteitsbestuur FSW