Hacken

De hack bij Maastricht University

Eén muisklik, 15.000 uur werk en vele bitcoins losgeld. Het klinkt als een goede thriller en toch is het de werkelijkheid. Wat gebeurde er bij Maastricht University achter de schermen tussen 24 december 2019 en 2 januari 2020?

Het Digitaal Brevet 2.0 Phishing & Ransomware neemt je mee in dit waargebeurde verhaal. De ‘Hack van Maastricht’ was een wake-up call voor alle universiteiten en hogescholen. Iedereen is zich nog bewuster geworden van de waarde van de aanwezige data en de relevantie om zorgvuldig om te gaan met data en privacy.

Naast alle technische maatregelen die de universiteit treft is het van groot belang dat jij onveilige situaties weet te herkennen. In de module wordt je stap voor stap meegenomen in de hack en krijg je tips waarmee je een dergelijke situatie kunt vermijden. In de quiz kun je testen of je de gevaren rondom e-mail zelf herkent.

Duik in de wereld van ‘De hack bij Maastricht University’

Logo

Als je zelf twijfelt aan een bericht of per ongeluk op iets ‘fouts’ hebt geklikt. Schroom niet om dit te melden bij de ICT Helpdesk. Dit kan ons 15.000 uur werk schelen!

De module is door SURF in samenwerking met onder andere de Maastricht University gemaakt.

Algemene vragen over Informatiebeveiliging kun je mailen naar:
%20ib-awareness [at] ru.nl (IB-Awareness[at]ru[dot]nl)

Wil je een datalek of beveiligingsincident melden? Neem contact op met de ICT Helpdesk (024 – 36 22222).

Organisatieonderdeel
Information & Library Services