Foto van drie studenten in een klaslokaal met twee laptops voor zich.
Foto van drie studenten in een klaslokaal met twee laptops voor zich.

De Nationale Dag van het Ongemak

Je student stelt een onverwachte vraag waarop je het antwoord niet weet, en er valt een stilte. Of een student krijgt een complete blackout voor een volle collegezaal tijdens een presentatie. Het gevoel dat dan opkomt is ongemak en kan soms vreemd aanvoelen. Studenten Loes (Literatuurstudies) en Gerson (Geestelijke verzorging) vinden dat het tijd wordt om ongemakkelijke situatie te laten bestaan, te verkennen en van daaruit te kijken wat eruit kan voortkomen. Daarom lanceren zij binnen de Honours Academy cursus Making your Mark de Nationale Dag van het Ongemak. ‘Het is een unieke bewustwordingsactie die mensen uitdaagt om ongemak te omarmen en nieuwsgierig te zijn naar anderen.’

Wat is ongemak en hoe gaan we hiermee om?

Ongemak verstoort de sociale harmonie: iets in de interactie loopt niet zoals verwacht of gehoopt en dit willen we zo snel mogelijk herstellen. De ongemak-mijder kiest ervoor om weg te lopen, terwijl de ongemak-oplosser het meteen probeert te herstellen door bijvoorbeeld een grapje te maken. “Het aangaan van ongemakkelijke situaties kan soms vreemd aanvoelen, maar juist in momenten van ongemak schuilt de mogelijkheid om nieuwsgierig te zijn naar de ander en diepere connecties te vormen", leggen Gerson en Loes uit.

Ongemak brengt je dichter bij elkaar

Loes en Gerson weten het zeker: door ongemak te omarmen, brengen we mensen dichter bij elkaar. "Vooral door te oefenen," benadrukt Loes. Gerson sluit zich hierbij aan en pleit ervoor om te leren omgaan met ongemak en erin te verblijven. Ze geloven dat echt naar elkaar luisteren en openstaan voor de ander kan leiden tot nieuwe ontmoetingen en inzichten. "Samenwerken met iemand anders in je werkgroep kan al een kans zijn om een leuk gesprek te beginnen, een nieuwe vriend te maken, of zelfs je soulmate te ontmoeten," aldus de twee studenten. 

Hoe nou verder? 

"We hopen natuurlijk dat het aanslaat," zeggen Gerson en Loes. "Voorlopig hebben we 11 juni uitgeroepen tot Dag van het Ongemak, maar het gaat ons meer om het creëren van bewustzijn dan om de dag zelf. We kunnen ons goed voorstellen dat zo'n dag geïntegreerd wordt in een wellbeing-week. Wie weet gaat het ooit echt een heel begrip in Nijmegen of heel Nederland zijn." 

Ook interessant

PRUTSWERK (2023) is een podcast-serie over falen, gecreëerd door studenten van de Radboud Universiteit. In afleveringen van twintig minuten bespreekt Lianne met verschillende 'faalexperts' wat in hun leven niet geheel vlekkeloos verliep, én hoe zij hier nu op terugkijken. Want laten we eerlijk zijn, er gaat nooit een dag voorbij zonder fouten te maken. 

Luister naar de podcast

Contactinformatie

Heb je vragen of wil je meer weten over hun project? Neem dan contact op met Loes via loes.wolters [at] ru.nl (loes[dot]wolters[at]ru[dot]nl).