Wat is ongemak en hoe gaan we hiermee om?
Ongemak verstoort de sociale harmonie: iets in de interactie loopt niet zoals verwacht of gehoopt en dit willen we zo snel mogelijk herstellen. De ongemak-mijder kiest ervoor om weg te lopen, terwijl de ongemak-oplosser het meteen probeert te herstellen door bijvoorbeeld een grapje te maken. “Het aangaan van ongemakkelijke situaties kan soms vreemd aanvoelen, maar juist in momenten van ongemak schuilt de mogelijkheid om nieuwsgierig te zijn naar de ander en diepere connecties te vormen", leggen Gerson en Loes uit.
Ongemak brengt je dichter bij elkaar
Loes en Gerson weten het zeker: door ongemak te omarmen, brengen we mensen dichter bij elkaar. "Vooral door te oefenen," benadrukt Loes. Gerson sluit zich hierbij aan en pleit ervoor om te leren omgaan met ongemak en erin te verblijven. Ze geloven dat echt naar elkaar luisteren en openstaan voor de ander kan leiden tot nieuwe ontmoetingen en inzichten. "Samenwerken met iemand anders in je werkgroep kan al een kans zijn om een leuk gesprek te beginnen, een nieuwe vriend te maken, of zelfs je soulmate te ontmoeten," aldus de twee studenten.
Hoe nou verder?
"We hopen natuurlijk dat het aanslaat," zeggen Gerson en Loes. "Voorlopig hebben we 11 juni uitgeroepen tot Dag van het Ongemak, maar het gaat ons meer om het creëren van bewustzijn dan om de dag zelf. We kunnen ons goed voorstellen dat zo'n dag geïntegreerd wordt in een wellbeing-week. Wie weet gaat het ooit echt een heel begrip in Nijmegen of heel Nederland zijn."
Ook interessant
PRUTSWERK (2023) is een podcast-serie over falen, gecreëerd door studenten van de Radboud Universiteit. In afleveringen van twintig minuten bespreekt Lianne met verschillende 'faalexperts' wat in hun leven niet geheel vlekkeloos verliep, én hoe zij hier nu op terugkijken. Want laten we eerlijk zijn, er gaat nooit een dag voorbij zonder fouten te maken.