Duurzaam alternatief voor afgeschreven pc's
Duurzaam alternatief voor afgeschreven pc's

Duurzame oplossing voor ‘afgeschreven’ PC’s

​​​​​​​Iedereen kan op zijn of haar manier een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Jan van Duin en Lukas van der Staak kwamen met een idee met mogelijk flinke impact op het gebied van circulariteit en afvalstroomvermindering.

In het kader van de flexibilisering van werkplekken op de campus krijgt een standaard werkplek een dockingstation en twee beeldschermen. Veel desktop-pc’s zijn daarom vervangen door laptops. Normaal gesproken gaan afgeschreven PC’s naar D-Two: een bedrijf waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de afgeschreven PC's ontmantelen voor hergebruik. Dit lijkt een duurzame oplossing, maar Jan van Duin en Lukas van der Staak kwamen met een nog duurzamer idee.

Nieuwe bestemming ‘afgeschreven’ PC’s

De afgeschreven PC’s blijken namelijk na enige aanpassing ook goed bruikbaar voor digitaal toetsen. Jan van Duin: “Met het besturingssysteem ChromeOS Flex kunnen we een afgeschreven PC net zo laten werken als de PC's die op de tentamenplekken staan.  De eindgebruiker merkt geen verschil."

Facultair Coördinatoren Digitaal Toetsen (FCDT) is hier nu mee aan het testen. Wanneer de ervaring positief blijft zal uitbreiding van het gebruik van ChromeOS Flex een goedkope en duurzame optie zijn voor meerdere toepassingen.

Vragen, tips of suggesties

Heb jij een goed idee om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld? Meld dit dan bij Radboud Green Office. Het Radboud Green Office is hét duurzame trefpunt van het Radboudumc en de Radboud Universiteit. 

Contactinformatie

Wil je op de hoogte blijven van duurzaamheidsactiviteiten op de campus? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Radboud Green Office.