Iemand achter een laptopscherm waarop de Brightspace omgeving Career Orientation te zien is
Iemand achter een laptopscherm waarop de Brightspace omgeving Career Orientation te zien is

Een schatkist aan loopbaanoriëntatie binnen handbereik

Wat voor werk past bij mij? Hoe vind ik een interessante stage? Hoe voer ik een goed sollicitatiegesprek? Iedere stap in de ontwikkeling van student naar professional kent zijn eigen uitdagingen. Om studenten in elke fase te ondersteunen, ontwikkelden Career Officers Sophie Raaijmakers en Ranah Baptist de Toolbox Career Orientation voor studenten van Sociale Wetenschappen.

"Tijdens workshops merkten we dat bestaande instructievideo's vaak niet herkenbaar zijn voor studenten." vertelt Sophie Raaijmakers. "De doorsnee sollicitatietips gaan vaak over mensen die al lang werken en veel ervaring hebben, of ze bevatten veel voor de hand liggende valkuilen en zijn heel overdreven en ‘Amerikaans’. We ontwikkelden daarom materiaal dat beter aansluit op de ervaring van onze studenten."

Zelfstandig aan de slag

De Toolbox Career Orientation is te vinden als course op Brightspace, zowel in het Nederlands als in het Engels. Alle studenten zijn hier automatisch voor ingeschreven, en kunnen zelfstandig de modules doorlopen. In de module over het sollicitatiegesprek leren studenten bijvoorbeeld hoe ze aan de hand van voorbeelden over hun kwaliteiten, valkuilen en motivatie kunnen vertellen. De e-learning bevat korte video’s met realistische voorbeelden van de do’s en don’ts.

De toolbox biedt materiaal voor iedere fase in de loopbaanoriëntatie. Zo kunnen studenten een competentietest maken om meer inzicht te krijgen in hun sterke kanten, maar bevat het ook een module over stage lopen, een tutorial voor het maken van een krachtig LinkedIn-profiel, voorbeeld cv’s en cv-checklists, oefenopdrachten voor het maken van een assessment, en nog veel meer. 

Career Orientation in jouw onderwijs?

Niet alleen kunnen studenten zelfstandig met de toolbox aan de slag, de modules zijn ook enorm geschikt om in te bouwen in een cursus of professionaliseringstraject. "Verschillende opleidingen maken al met succes gebruik van de toolkit. Zo worden onder meer de competentietest en handout over 360 graden feedback ingezet bij 'Professional skills 2' in de bachelor Artificial Intelligence, en maakt de module over sollicitatievaardigheden onderdeel uit van de doorlopende cursus 'Professionalisering' van Communicatiewetenschap", aldus Sophie Raaijmakers.

Benieuwd of de Toolbox Career Orientation geschikt kan zijn voor jouw onderwijs, of gewoon nieuwsgierig geworden naar de inhoud? Vraag als docent toegang aan voor de Brightspace-omgeving door een mailtje te sturen naar career [at] socsci.ru.nl. Career Officers Sophie en Ranah adviseren je graag over de mogelijkheden.