Egelhotels geplaatst op de campus

Eind maart zijn vier egelhotels geplaatst op het campusterrein. Gekozen is voor beschutte plekken, veelal onder een rododendronstruik. De egelhotels zijn gemaakt van natuurlijk restmateriaal zoals pallets.

Eind maart zijn vier egelhotels geplaatst op het campusterrein. Gekozen is voor beschutte plekken, veelal onder een rododendronstruik. De egelhotels zijn gemaakt van natuurlijk restmateriaal zoals pallets. Ze zijn op tegels gezet om de levensduur te verlengen, zo trekt er minder water en kou vanuit de bodem in het hout. Binnenin hebben de onderkomens een bedje van houtkrullen gekregen en vervolgens zijn de deuren opengezet voor onze egelgasten.

Handje helpen

In deze periode van het jaar gebruiken de egels de hotels om hun jongen, beschut tegen kou en regen, veilig in groot te brengen. Vanaf oktober tot en met maart houden ze er hun winterslaap.

De hotels zijn nodig om de egels een handje te helpen. Door de afname van insecten en het verdwijnen van natuurlijke bescherming zoals braamstruiken, bladeren en omgevallen bomen, hebben egels het namelijk moeilijk. De dieren worden zwakker, waardoor ze een koude winter of lente vaak niet meer overleven. De egels hebben ook last van de klimaatverandering, zoals de droogte van vorige zomer.

Gemeenschappelijk doel

Het egelhotelproject is een initiatief van medewerkers Campus & Facilities Hanita Arts en Jeroen Ohm, in samenwerking met de biodiversiteitswerkgroep en Radboud Green Office.

Het gemeenschappelijke doel is het stimuleren van de aanwezigheid van meer verschillende dieren en planten op de campus. Een biodiverse natuur is niet alleen aantrekkelijker, maar bovenal beter bestand tegen droogte, ziekten en plagen.

Deze egelhotels zagen het licht tijdens een workshop op Berchmanianum, het evenement voor medewerkers van Radboud Services in 2019. Mogelijk krijgt het project nog een vervolg.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Campus & Facilities
Thema
Actualiteiten