Hergebruikte stoelen

Het succes van de kringloop

Het gaat goed met de circulaire voorraad. Zelfs zo goed, dat Furnishing, voorheen Bureau Inrichting, bijna alleen nog maar circulair meubilair levert.  Het team werkt dus actief mee aan de totstandkoming van een duurzame campus. Toch heeft dat succes ook een keerzijde: namelijk voor het eigen verdienmodel. Furnishing vindt dat als de universiteit echt gaat kiezen voor duurzaamheid, dat er anders naar de kosten gekeken zou moeten worden. Ook is het belangrijk dat er een permanente oplossing komt voor de opslag.

Flinke aantallen

Op de tweede verdieping van het Spinozagebouw staat sinds vorig jaar een indrukwekkende voorraad aan circulair meubilair. Eerst stond er nog veel meer, maar sindsdien heeft Furnishing  al heel veel ruimtes circulair kunnen inrichten. Jeremy Maassen en Robin Timmerman vertellen: “Wij hebben een lijst bijgehouden van wat we het afgelopen jaar aan circulair meubilair aan de gebruikers hebben aangeboden. En dat zijn flinke aantallen!” Ze geven een paar voorbeelden. De zalen en pantry van de Aula zijn circulair ingericht en de kantoren ook, op de zit-sta frames na. TvA-1 is grotendeels ingericht met hergebruikt meubilair. En voor de verhuizing van de financiële afdeling naar het Erasmusgebouw hebben ze alleen de zit-sta frames aangeschaft. De bladen en kabelgoten zijn hergebruikt en afkomstig uit het Spinozagebouw. Robin en Jeremy: “Bovendien is het kostenbesparend, wat niet leidend is maar wel een mooie bijkomstigheid. Je praat op jaarbasis echt over hoge bedragen. Zo hebben we in 2021 tot nu toe 103 bureaus en tafels, 272 stoelen, 76 kasten, 94 bladen en 41 onderkastjes geleverd uit onze circulaire voorraad. Nieuw zijn er 60 stoelen, 194 zit-sta frames (daarvoor komen andere frames circulair vrij), 2 onderkastjes en 1 kast uitgeleverd. Op het veranderen naar flexplekken na is 80% tot 90% circulair geleverd.”

Eigen initiatief

De mannen van Furnishing vertellen dat ze al heel wat jaren geleden op eigen initiatief zijn begonnen met het veilig stellen, bewaren en aanbieden van circulair meubilair. “Alles wat je hier ziet, was anders meegegaan naar een externe partij, of de container in en afgevoerd. Dat vinden wij zonde. Als we nu verhuizingen hebben en er blijft goed en bruikbaar materiaal over, brengen we dat hiernaartoe. Daarmee kunnen we iemand anders weer blij maken. Het meeste wat we nieuw inkopen en verkopen zijn de zit-sta frames en bureaustoelen. Zit-sta frames zijn van de laatste jaren, dus die komen circulair nog niet vrij. Mensen vragen ook bijna geen vaste frames meer aan, omdat dat Arbo-technisch niet verantwoord is, en afwisselend zitten en staan goed is voor de gezondheid.”

Gelukkige klanten

“Het is maar goed dat we uit eigen initiatief deze circulaire voorraad hebben opgebouwd, anders waren er nu leverproblemen geweest. In deze coronatijden zijn de grondstoffen duur geworden en het meubilair dus ook. Het is bovendien vaak niet leverbaar. We zitten nu bijvoorbeeld al vier maanden op nieuwe bladen te wachten. Gelukkig hebben we hier nog genoeg circulaire bureaubladen liggen.” Het voordeel is dat dit uit de voorraad snel geleverd kan worden, in geval van spoed kan het vaak zelfs op dezelfde dag van de aanvraag.

Ondanks dat er geen ruchtbaarheid is gegeven aan de circulaire voorraad, loopt het heel goed. “Wij wijzen namelijk zelf op de mogelijkheid van circulair meubilair, als een gebouwbeheerder of gebruiker bij ons een aanvraag doet. Voor de gebruiker scheelt dat ook nog aanzienlijk in de kosten, want we brengen alleen onze tijd en vervoerkosten in rekening. Het is ook ideaal voor degenen die pas op de universiteit beginnen, zoals voor de startende bedrijfjes in Mercator III en het UBC. Ja, laatst waren we bij zo’n bedrijf. Ze zaten in een kamer te werken aan een mini-trapezetafel want meer konden ze niet betalen. Toen hebben ze van ons bureaus, kasten, stoelen, whiteboards en een vergadertafel gekregen. Daar waren ze superblij mee. We horen van gebruikers dat de keuze voor circulair ingegeven wordt door de lage prijs, maar we horen ook steeds vaker dat ze duurzaamheid een belangrijk aspect vinden.”

Ander verdienmodel

Furnishing is heel goed bezig als het op duurzaamheid aankomt, maar helaas is dat niet terug te zien in hun cijfers. “Voorheen was het uitgangspunt dat we kostendekkend zouden werken. We kwamen uit de kosten door de opslag die bovenop het nieuwe meubilair gerekend werd en die betaald werd door de klant. Maar nu we vrijwel alleen circulair meubilair uit voorraad leveren, zijn de opbrengsten echt veel minder. De universiteit moet deze kosten ook niet willen doorberekenen aan de klant vinden wij, en de prijzen aantrekkelijk houden. Want als deze voor 50 euro meer een nieuwe kast kan krijgen, kopen de meeste klanten toch die nieuwe kast. En we moeten juist hergebruik stimuleren. Het principe zou moeten zijn: eerst circulair en dan pas nieuw.”

Jeremy en Robin leggen uit dat er nu allerlei verborgen kosten zijn, maar ook besparingen. Zo kost de ruimte voor de opslag nu niets, maar het is leegstand en deze vierkante meters worden wel door de universiteit betaald. Furnishing heeft zelf weliswaar minder opbrengsten, maar dit is voor de faculteiten weer een besparing. En aangezien er minder afvoer is, zijn er minder afvalcontainers nodig. Minder bedrijfsafval scheelt ook aanzienlijk in de kosten en betekent ook minder milieuvervuiling en transportbewegingen. Vanwege corona zijn er nu wel potjes om het een en ander op te vangen. “Maar als duurzaamheid voor de universiteit echt van waarde is, zal men toch over een ander verdienmodel moeten gaan nadenken.”

Verwarmde loods

Jeremy en Robin zijn erg tevreden met de royale opslag die ze nu hebben. Alhoewel de bereikbaarheid niet ideaal is. Al het meubilair moet met een kleine lift getransporteerd worden. “Het Spinozagebouw was voor ons de laatste mogelijkheid. We hebben echt overal gekeken, maar nergens anders is ruimte voor zo’n grote opslag. We hadden een tijdje geleden ons oog laten vallen op de oude manege, maar die bleek brandgevaarlijk te zijn en de benodigde aanpassingen waren te duur. Helaas hebben nieuwe gebouwen zoals het Maria Montessorigebouw geen (geschikte) opslagruimte.”

Het moge duidelijk zijn dat de opslag in het Spinozagebouw van tijdelijke aard is. Het gebouw wordt óf gerenoveerd voor andere doeleinden óf gesloopt. Het zou zonde zijn als deze goedlopende circulaire voorraad dan verdwijnt. Het liefst zouden Jeremy en Robin een eenvoudige, verwarmde loods hebben, op een locatie waar ze goed toezicht kunnen houden. Met genoeg ruimte voor hun circulaire voorraad, nieuwe voorraad en kantoor. Ook zouden ze graag een showroom willen creëren, zodat mensen het meubilair kunnen bekijken. “Daar moet op het universiteitsterrein met zoveel braakliggend terrein toch wel een plek voor te vinden zijn. Wij hopen dat de universiteit bereid is om echt te investeren in de toekomst!”

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Campus & Facilities
Thema
Actualiteiten