Studenten buiten, te voet en met de fiets
Studenten buiten, te voet en met de fiets

Kick-off SIG Academic Citizenship

10 juni was het zo ver; de eerste bijeenkomst van de Special Interest Group (SIG) over Academic Citizenship. Nogal een breed onderwerp. Wat betekent dat nou eigenlijk voor ons? Daar hebben we met een negental deelnemers met verschillende rollen en van verschillende onderdelen van de universiteit over nagedacht. Genoemd werd bijvoorbeeld: Bijdragen aan een betere wereld op een onderbouwde manier. Gezamenlijk leren, zowel de studenten onderling als zij mét en van de maatschappelijke organisaties waarmee ze samenwerken. Studenten laten inzien dat zij méér zijn dan “enkel” een student.

En dat riep ook veel vragen op. Want, wat betekent dat voor je rol als docent? Wat heeft de universiteit hier voor verantwoordelijkheid in? Hoe breng je de maatschappij samen met een leercontext en hoe ga je om met strijdende belangen? Welke ethiek komt hier bij kijken? Hoe combineer je de waarden van de wetenschap met die van het burgerschap? En ook: Wat gebeurt er hier op de universiteit al en kunnen we samen optrekken?

Allemaal vragen die ons de moeite waarde lijken om in deze SIG verder te onderzoeken. En dat is dan ook de komende tijd het plan: mensen mobiliseren die hier graag samen in optrekken, om op deze manier gebruik te maken van elkaars kunde, kennis en creativiteit. We hebben nog een tiental medewerkers op het interesselijstje staan voor vervolgbijeenkomsten, dus we hopen dan ook dat 10 juni een start mag zijn van uitwisseling, inspiratie en impact!

Nieuwsgierig geworden?

Doe jij ook iets met Academic Citizenship in je onderwijs? Ben je nieuwsgierig naar hoe je dit een grotere rol kan geven? Herken je de vragen die wij onszelf hebben gesteld en zou je het daar graag met anderen over hebben? Kortom: wil je ook aanhaken? Mail naar sigacademiccitizenship [at] ru.nl (sigacademiccitizenship[at]ru[dot]nl) zodat we je kunnen toevoegen aan de Teams van onze SIG en je op de hoogte gehouden kan worden van onze volgende bijeenkomsten.

Contactinformatie

Thema
Onderwijs