De energiecrisis en de inflatie raken iedereen. Dit kan financiële stress opleveren. Als jij hier last van hebt, blijf er dan niet mee rondlopen. Of als jij merkt dat het niet goed gaat met een collega, maak dat dan bespreekbaar. De universiteit biedt een aantal hulpbronnen waar je terecht kunt.
Stichting Financieel in Balans (voorheen Hulpfonds)
Stichting Financieel in Balans biedt medewerkers van de Radboud Universiteit (financiële) hulp in moeilijke tijden. Je kunt Stichting Financieel in Balans inschakelen voor advies, budgetbegeleiding of het afsluiten van een renteloze lening.
Hulplijn
Ze hebben een hulplijn die je kunt bellen: 06-2568 9780. Hier zitten professionele medewerkers van de Stichting Financieel in Balans voor je klaar. Ze staan je te woord en denken met je mee. De gesprekken zijn anoniem en strikt vertrouwelijk. Je kunt de hulplijn bereiken op werkdagen (maandag t/m vrijdag) van 8.00 uur tot 17.00 uur.
Deze stichting werkt zelfstandig en is onafhankelijk van de universiteit. De beheerder en de bestuursleden hebben geheimhoudingsplicht en jouw informatie wordt altijd vertrouwelijk behandeld. Om gebruik te maken van het deze stichting hoef je geen toestemming te hebben van je leidinggevende.
Leidinggevende
Bij een probleem is jouw leidinggevende vaak je eerste aanspreekpunt. Deze persoon kan jou in de meeste gevallen helpen met het vinden van een oplossing. Bijvoorbeeld als je in de huidige situatie financiële stress hebt en dat invloed heeft op je werk. Zit je ergens mee? Twijfel niet en neem contact op met je leidinggevende.
Begeleiding door bedrijfsmaatschappelijk werk
De bedrijfsmaatschappelijk werker helpt jou wanneer je stress ervaart. Dit kan door bijvoorbeeld verandering bij een lastige privésituatie die invloed heeft op je functioneren of bij een hoge werkdruk of bij andere oorzaken die je werkplezier doen verminderen en voor disbalans zorgen. Samen met deze persoon maak je een plan dat jou helpt om met de (nieuwe) situatie om te gaan. Je kunt op eigen initiatief kosteloos een afspraak maken met de bedrijfsmaatschappelijk werker. Dit gesprek is vertrouwelijk en onafhankelijk. Vaak lukt het na een aantal gesprekken om meer grip op je situatie te krijgen. Als het nodig is kan bedrijfsmaatschappelijk werk je ook adviseren over andere hulpverleningsmogelijkheden en helpen bij de verwijzing. Wacht niet tot je bent vastgelopen of echt ziek bent, maar vraag tijdig advies.
Externe hulpbronnen
Ben jij een ouder en is het moeilijk om zaken als een schoollaptop, nieuwe voetbalkleren of de contributie van de zwemles voor je kind te betalen? Kijk dan hier voor mogelijke opties.