Mensen op een scherm aan het videobellen
Mensen op een scherm aan het videobellen

Licentie videoconferentiesoftware Zoom vanaf 1 september beëindigd

Met ingang van 1 september stopt de Radboud Universiteit met de campuslicentie voor videoconferentiesoftware Zoom. Microsoft Teams wordt de aangewezen software voor videobellen en videovergaderen. Online colleges kun je geven met Virtual Classroom in Brightspace.

Gedurende de coronapandemie heeft de universiteit voor medewerkers en studenten een uitgebreide licentie ingekocht voor Zoom, als voorziening voor online vergaderen en online onderwijs. In de tussentijd werd er hard gewerkt aan de invoering van Microsoft 365 als standaard softwarepakket voor productiviteit en online (samen)werken. 

Inmiddels beschikken alle medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit over Microsoft 365 met daarin de software Teams Meetings voor online videobijeenkomsten zoals video vergaderen. Virtual Classroom was al beschikbaar voor online colleges. De licentie van Zoom wordt daarmee overbodig.

Videovergaderen  

Microsoft Teams 

Microsoft Teams is een online samenwerkingstool. Met deze software kun je met mensen binnen en buiten de Radboud Universiteit chatten, (video)bellen, online vergaderen, taken en planningen beheren en real-time samenwerken in documenten. Microsoft Teams is standaard geïnstalleerd op Radboud-werkplekken en is gemakkelijk te gebruiken met je Radboud-account. 

E-learning in gROW

Zoom basislicentie 

Videovergaderen met Zoom is vanaf 1 september beperkt tot bijeenkomsten tot 40 minuten en met maximaal 100 deelnemers. Er worden geen nieuwe accounts uitgegeven. Huidige gebruikers kunnen blijven inloggen, maar hebben minder functionaliteiten tot hun beschikking. Alle gebruikers hebben hierover in het Voorjaar bericht gekregen.

Online colleges geven 

Virtual Classroom 

In Brightspace zit de software Virtual Classroom waarmee je online college kunt geven. Je plant de bijeenkomst via Brightspace en deelt de link daarmee automatisch met studenten in een Brightspace cursus. De Virtual Classroom gebruik je voor colleges tot 150 deelnemers. 

Microsoft Teams Meetings 

Bij collegegroepen groter dan 150 deelnemers kun je ook Teams Meetings gebruiken. Je plant de bijeenkomst in je Outlook agenda en deelt de link via Brightspace met studenten. 

Op de docentenwebsite vind je meer informatie over hoe je een college via teams of virtual classroom plant en welke functionaliteiten beschikbaar zijn. Momenteel werken we aan richtlijnen en werkwijzen voor het gebruik van videosoftware bij online colleges. Meer informatie hierover publiceren we op korte termijn in de docentenwebsite van de Radboud Universiteit. Ter ondersteuning bieden we in juni en september specifiek voor docenten een presentatie over het geven van online colleges.  

Meld je aan voor de presentatie online colleges geven in september

Contactinformatie

Bij vragen over hoe Teams Meetings werkt, lees de handleidingen en neem bij verdere vragen contact op met Functioneel Beheer Microsoft365: het online inloopspreekuur (maandag, woensdag, vrijdag: 9.30u-10.00u) of de mail fb-m365 [at] ru.nl (fb-m365[at]ru[dot]nl)  

Bij vragen over hoe je online onderwijs ontwerpt, kun je terecht bij je facultaire Teaching Information Point.

Organisatieonderdeel
Information & Library Services