Infographic met een tijdlijn van de lustrumevenementen in 2023
Infographic met een tijdlijn van de lustrumevenementen in 2023

Lustrumweek van start

Volgende week is het zo ver: tussen 8 en 14 mei vieren we de 100e verjaardag van de Radboud Universiteit. We nemen het bomvolle programma nog even met je door:

8 – 14 mei: 100 Radboudgebaren door heel Nijmegen

100 ‘acts of kindness’ voor Nijmegen en haar inwoners: dat doen onze studenten en medewerkers tussen 8 en 14 mei met de 100 Radboudgebaren. Om te vieren dat de Radboud Universiteit 100 jaar bestaat én om iets terug te doen voor de stad waar we deel van uitmaken. Deze Radboudgebaren zijn onder andere: het opruimen van de Waalstrandjes en parken, muziek en spelletjes in verzorgingstehuizen, hulp bij het maken van een CV en motivatiebrief, wandelroutes en lezingen over het verleden van Nijmegen, ontmoetingen met vluchtelingen en verschillende gemeenschappen, gratis juridisch en psychologisch advies, wetenschappelijke spellen en experimenten voor kinderen op scholen en in bibliotheken, het inzamelen en doneren van voedsel en kleding, het opzetten van minibibliotheken in verschillende wijken, en nog veel en veel meer. Bekijk alle 100 initiatieven op www.ru.nl/radboudgebaren. Zelf langskomen? Dan kan, maar voor sommige activiteiten moet je je aanmelden. Deze informatie vind je op de website.

Kind met ouders kijkt naar plantjes op stadseiland Veur-Lent

9 mei: Radboud Kids

Tijdens wetenschapsfestival Radboud Kids brengen basisschoolleerlingen van verschillende scholen uit Nijmegen een bezoek aan stadseiland Veur-Lent. Onderzoekers nemen de leerlingen mee in de wereld van hun (aan ’t Eiland gerelateerde) onderzoek via leuke en leerzame activiteiten. Zo komen zij op een interactieve en laagdrempelige manier in aanraking met het diverse onderzoek van de verschillende faculteiten. Wie er met welk onderzoek meedoet vind je op de website. Meer weten over de gedachte achter Radboud Kids en wat het Wetenschapsknooppunt nog meer organiseert? Lees dan dit Radboud Recharge-verhaal.

9 mei: Uitreiking eredoctoraat en lezing Michael Sandel

Michael Sandel, politiek filosoof aan Harvard University, ontvangt een eredoctoraat van de Radboud Universiteit op 9 mei en geeft aansluitend een lezing in De Vereeniging. Er zijn nog enkele kaartjes om hierbij te zijn: lees meer en meld je aan. Vanwege het 100-jarige bestaan, reiken we nog 6 eredoctoraten - één voor elke faculteit - uit in oktober.

Het Radboud Festival vindt plaats op 11 mei 2023

11 mei: Radboud Festival

Op donderdag 11 mei vieren we samen met alle studenten, alumni, (oud)medewerkers en buurtbewoners dat de Radboud Universiteit 100 jaar bestaat en toveren we de campus om tot één groot sfeervol festivalterrein. Artiesten en sprekers zijn onder andere: Rutger Bregman & Lema Salah, Prins S. en De Geit, Maarten van Rossem, CH!PZ, Nona, The Vices, Mandy Woelkens & Rebecca de Leeuw, Goldkimono, Sinan Can & Parweez Koehestanie en The Vices.

Beeldmerk Radboud Sounds NL

12 mei: Radboud Sounds

Als je de sterren kon omzetten in geluid, hoe zou dat dan klinken? Kan muziek je pijngrens verhogen? Hoe kan muziek je oren voor de gek houden? En waarom is het zo belangrijk om samen los te gaan op muziek? Luister, dans, geniet en hoor muziek zoals je het nog nooit ervaren hebt. We sluiten deze feestelijke week af met Radboud Sounds, de wetenschap van muziek. Poppodium Doornroosje wordt gevuld met inspirerende lezingen en voordrachten van onze eigen onderzoekers, aangevuld door muziek van o.a. Sophie Straat, DJ Joost van Bellen en YIN YIN.

Twee studenten met lustrum totebag

En verder?

  • Boeken en verhalen: het boek 100 jaar Radboud Universiteit in 101 beelden wordt gelanceerd en komt er een bewaarnummer uit van Radboud Magazine met verhalen over 100 jaar ‘Van Betekenis’.
  • Merchandise: er zijn vanaf nu speciale lustrumartikelen verkrijgbaar in de Radboud Store. Je kan deze online bestellen, maar op 11 mei worden deze ook verkocht bij het kraampje op Radboud Festival. Én: we geven een aantal producten weg. Wil jij kans maken op limited edition Radboud-sportsokken, of een lustrum-totebag? Stuur dan voor 11 mei een mailtje naar communicatie [at] ru.nl met hoe jij van betekenis bent. Vermeld hierbij welk product je wil winnen, je maat, en je u-nummer.

Op de hoogte blijven? Via social media, en vooral via @radboud_uni op Instagram, doen we de hele week verslag van de activiteiten en kun je gemaakte foto’s terugvinden. Plaats je zelf iets? Gebruik dan #Radboud100.

Nog meer in oktober

Op 17 oktober vindt de officiële 100e verjaardag, de Dies Natalis, plaats met een Academische plechtigheid in De Vereeniging. Ook vinden er die week bijeenkomsten met de nieuwe eredoctoren plaats en sluiten we van 19 - 21 oktober het lustrumjaar af met Radboud Art & Science: een kunst- en wetenschapsfestival op de campus. Meer informatie volgt!