Er is een groeiend bewustzijn bij consumenten dat lokaal voedsel kan bijdragen aan een goede gezondheid, aan de versheid van het product en dat het maatschappelijke voordelen biedt zoals verminderen van voedselkilometers en milieudruk. Ondanks die voordelen blijft de aankoop en consumptie van meer lokaal voedsel achter. Dit heeft onder andere te maken met beperkte toegankelijkheid en bereikbaarheid van lokale producten, een overheersend stigma dat de producten duur zijn en verwarring over wat “lokaal” betekent ten opzichte van “biologisch ”.
Onderzoek naar voorkeuren
Aan de keukentafel brachten de onderzoekers, verbonden aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit, met onder andere keukeninterviews in beeld hoe gezonde en lokale voedselopties worden gezien door de consumentendoelgroep, medewerkers van Radboud Universiteit. Naast de bereidheid om vaker lokaal voedsel te willen kopen, werden belangrijke uitdagingen en barrières inzichtelijk gemaakt: bijvoorbeeld op het gebied van woon-werkverkeer , winkelpatronen en aankoopgelegenheid. Op basis van deze inzichten werd in samenwerking met de divisie Campus & Facilities onderzocht hoe de medewerkers gestimuleerd kunnen worden om in hun werkomgeving lokale voedselproducten voor thuis aan te kopen, door middel van diverse proefopstellingen van een pop-up winkeltje in de Refter en het stimuleren van bezoek aan nabijgelegen buurtwinkel Regio Oogst.
Geen boodschappen mee naar huis
Wat bleek? Vooral producten die in de werkomgeving zelf te consumeren zijn, zoals aardbeien, werden goed verkocht. Producten om mee te koken, zoals bijvoorbeeld pasta en kaas, deden het een stuk minder goed. De mentale en praktische barrières om in een werkomgeving boodschappen te doen voor thuis, zijn blijkbaar te groot: werk en thuis lijken in de hoofden van consumenten twee gescheiden compartimenten en de geteste retail-concepten konden deze barrières onvoldoende wegnemen. De belangrijkste uitdaging voor de toekomst van het aanbieden van lokale voedingswaren op de campus, ligt in het wegnemen of verkleinen van barrières rondom het kopen van voedsel voor thuis op het werk. Daartoe kan geëxperimenteerd worden met andere verkoopconcepten, die onderzoeken wat het doet om lokaal voedsel in andere vormen, op andere momenten en op andere locaties aan te bieden. Daarnaast zijn voor het vergroten van lokaal aanbod in de voedselomgeving van medewerkers waarschijnlijk een meer structureel aanbod, grotere zichtbaarheid en meer gerichte marketing nodig.
Meer weten
Lees meer over het project Alliantie voor meer duurzaam regionaal voedsel, waarbij onderzoek wordt gedaan naar koopgedrag en regionale producten. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland, POP3 Professionalisering Korte Voorzieningsketens 2021 en ELFPO, het “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”.