Portret van Tessa Lansu
Portret van Tessa Lansu

Onderwijs geven met Tessa Lansu

Tessa Lansu is sinds een paar maanden universitair hoofddocent ontwikkelingspsychologie. Ze geeft een plenaire cursus aan eerstejaars psychologiestudenten, een keuzevak aan tweedejaars, begeleidt masterscripties en is verantwoordelijk voor een of twee colleges in de Research Master.

“Ik vind het leuk dat ik op verschillende momenten in de opleiding lesgeef. Ik mag studenten laten kennismaken tijdens hun allereerste vak, maar ook meer diepgang brengen tijdens het keuzevak wat ook aansluit op mijn eigen onderzoek.” Tessa streeft ernaar het onderwijs wat ze geeft af te stemmen op haar doelgroep. Daarnaast moet het voor haarzelf ook leuk zijn. “Ik werk graag met online polls en ik heb er dan dikke lol in om de foutste gifjes en de laatste memes erbij te zoeken.” 

Tessa’s grootste uitdaging in haar onderwijs is de balans zoeken tussen de betrokkenheid van studenten én ervoor zorgen dat studenten niet overvraagd worden en te gestrest raken. “Ik wil het onderwijs aantrekkelijk maken en er voor de studenten zijn, maar dan verwacht ik wel een minimum level van betrokkenheid en inzet.” Ondanks dat Tessa al een ervaren docent is, heeft ze zelf soms wat opstartproblemen tijdens haar colleges en presentaties. “Ik stotter de eerste 5 à 10 minuten regelmatig en ik krijg vaak rode vlekken in mijn nek. Na een paar minuten kom ik wel in de flow en dan gaat het goed. Ik heb eventjes tijd nodig om in de goede modus te komen, haha!” 

Ik werk graag met online polls en ik heb er dan dikke lol in om de foutste gifjes en de laatste memes erbij te zoeken.

Naast het onderwijs wat Tessa geeft, is ze bezig met haar onderzoek naar hoe basisschoolkinderen met elkaar omgaan. Vragen die daarbij horen zijn: ‘Wie wordt er aardig gevonden?’ en ‘Wat is je onderbuikgevoel bij iemand en hoe stuurt dat je gedrag?’.” Tessa focust zich bijvoorbeeld op de motivatie om populair te zijn en de motivatie om niet onpopulair te willen zijn en hoe dat een rol speelt in pesten en meelopen met pesten. “Ik kijk daarnaast ook hoe basisschoolkinderen bewust en onbewust een mening hebben over elkaar en hoe zij zich tegenover elkaar gedragen.” 

In het onderwijs wat ze geeft, vindt Tessa het leuk dat ze studenten kan inspireren. “Studenten komen soms naar me toe en geven aan dat ze heel enthousiast werden over een bepaald thema door mijn colleges. Op die manier merk ik dat ik écht iets voor studenten kan betekenen in hun studie.” 

Contactinformatie

Gaat over persoon
dr. T.A.M. Lansu (Tessa)