Rare Jongens artwork

Podcast Rare Jongens maakt vliegende start

Hoe vaak denk jij aan de Romeinen? Een aantal maanden geleden bleek dat een groot deel van de (mannelijke Amerikaanse) bevolking dagelijks aan het Romeinse Rijk dacht. De populariteit van dat rijk 2000 jaar geleden blijft onverminderd hoog. Met de podcast Rare Jongens – een samenwerking tussen de Universiteit van Nederland en de Radboud Universiteit – wordt de honger naar Romeinse weetjes een beetje gestild.

Hoogleraar Olivier Hekster denkt voor zijn werk elke dag aan de Romeinen (behalve in het weekend) en kan daardoor voor de podcast putten uit een vat vol oneindige kennis. In gesprek met Merijn Doggen (hoofdredacteur bij Universiteit van Nederland) bekijken ze moderne problemen door een Romeinse bril. Want wat blijkt? Onze typische hedendaagse issues kwamen ook 2000 jaar geleden al voor. Romeinen hadden ook te maken met thema’s als klimaatverandering, hooliganisme en lgbtqi+ en gingen daar op geheel eigen (meedogenloze) wijze mee om. Gezellig was het niet, bevestigt Hekster in de podcast keer op keer.

Luisterpubliek

De podcast zelf is dan wel weer heel gezellig en dat vinden ook de luisteraars. De eerste aflevering is (alles bij elkaar) bijna 30.000 keer beluisterd – wat voor een podcast behoorlijk veel is. De uitluistertijd is ook relatief hoog: gemiddeld luisteren mensen de afleveringen 70% af (en dat is ook echt goed).

Wat in de VS zo is, is hier ook, want de podcast wordt vooral beluisterd door mannen. Alsnog bestaat het luisterpubliek voor 30% uit vrouwen, dus ook die denken nu in ieder geval wekelijks aan het Romeinse rijk. Vooral mensen tussen de 28-34 jaar luisteren graag, met op de tweede plek mensen tussen de 45-59 jaar.

Opnames

In totaal komen er 15 afleveringen, waarvan er nu 10 zijn opgenomen. Eens in de maand nemen Olivier, Merijn en Lieneke (wetenschapscommunicatie bij DMC) op de campus 3 afleveringen op, met de hulp van Radboud Educational Clips. De afleveringen worden door de Universiteit van Nederland ge-edit en via hun kanalen verspreid. Seizoen 1 is een succes, wie weet ooit een seizoen 2?

De podcast Rare Jongens is wekelijks te beluisteren via Spotify of je favoriete podcastapp.