De Radboud International Travel Challenge daagt collega’s op de Radboud-campus uit om hun reisbeleid te verduurzamen, met name als het gaat om vliegen.
Radboud International Travel Challenge 2022

Academische professionals brengen veel tijd door in vliegtuigen. Dit is natuurlijk niet goed voor het milieu: de gecombineerde CO2-uitstoot van vliegende wetenschappers is groter dan die van complete landen. Als we de klimaatcrisis serieus nemen en ons doel om in 2030 CO2-neutraal te zijn willen halen, dan moeten in actie komen. En dat kunnen we!
De Challenge
Radboudumc en Radboud Universiteit hebben een gemeenschappelijk duurzaam reisbeleid. Lees er meer over op de website. Daarin is onder andere de maatregel aangekondigd dat er niet meer gevlogen wordt naar steden die binnen 7 uur met een duurzamer alternatief vervoersmiddel te bereiken zijn. Daarnaast stellen beide organisaties in 2023 samen een reisbureau aan, dat alle zakelijke reizen voor hun werknemers gaat regelen. Dit is een aanleiding voor afdelingen en onderzoeksgroepen op de campus om hun eigen reisbeleid te actualiseren.
De Radboud International Travel Challenge werkt dit vliegbeleid uit in een competitie voor de collega’s die de uitdaging aan durven te gaan. Deelnemers aan de challenge doen hun best om een innovatief en ambitieus beleid voor buitenlandse reizen te ontwikkelen, dat onze CO2-voetafdruk verkleint en tegelijkertijd professionals in staat stelt om hun internationale netwerken te onderhouden en uit te breiden.
Waar moet je op letten?
Een duurzaam internationaal reisbeleid sluit vliegen niet per se uit. Het gaat vooral over het maken van doordachte keuzes over wanneer te vliegen, wanneer op een andere manier te reizen en wanneer digitaal af te spreken. Bovendien moet zo’n beleid een goede balans vinden tussen de belangen van gevestigde wetenschappers en wetenschappers die aan het begin van hun loopbaan staan. Denk daarbij na over de volgende vragen:
- Hoe vinden jullie een goede balans in het verduurzamen van reisgedrag enerzijds en het stimuleren van internationale samenwerking en de carrières van (junior) collega’s anderzijds?
- Hoe gaan jullie om tussen de belangen van junior en senior collega’s bij internationale reizen en het bijwonen van internationale bijeenkomsten?
- Welke evenementen en bijeenkomsten willen jullie fysiek bijwonen en welke digitaal? Op basis van welke criteria maak je die afweging?
- Hoe gaan jullie elkaar stimuleren en faciliteren om gebruik te maken van duurzamere alternatieven voor het vliegtuig (o.a. trein of digitaal bijwonen)?
- Hoe maken jullie je doelstellingen concreet en hoe gaan jullie je voortgang monitoren en zichtbaar maken?
Inspiratie
Om je te helpen geïnformeerde keuzes te maken,vind je op de website nuttig leesmateriaal en andere achtergrondinformatie over dit onderwerp. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt in de komende maanden, dus houd het vooral in de gaten.
De winnaar
De winnaar(s) van de Radboudumc International Travel Challenge wordt in januari 2023 bekend gemaakt. Zij krijgen een uniek bronzen beeld van een kiwi – een beroemde niet-vliegende vogel.
Meedoen
Meedoen is makkelijk: vul het aanmeldformulier hieronder in en mail dit naar greenoffice [at] ru.nl voor 31 januari 2023.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Radboud Green Office.