Een opengeslagen boek en een oranje muur
Een opengeslagen boek en een oranje muur

Radboud Universiteit doet mee aan pilot edusources

"Open science en open education worden de normen, mits de nationale veiligheid hierbij niet in het geding komt." Deze quote uit het Regeerakkoord van 2021 laat zien dat er, ook voor wat de regering betreft, grote behoefte is aan open en online leermaterialen. Maar hoe doe je dat, digitale leermaterialen ‘open’ maken?

Door ze op Brightspace te zetten? Nee, want dan zijn ze niet beschikbaar voor iedereen. Door ze naar YouTube te uploaden? Dat is al beter, maar hoe vindt men ze dan? En misschien zijn het wel geen video’s, maar een andere soort leermaterialen die je wilt delen. Bovendien: wie controleert er op de kwaliteit en of er geen auteursrecht geschonden wordt?

Nationaal platform edusources

Gelukkig heeft men zich dat bij het Versnellingsplan Naar digitale (open) leermaterialen ook afgevraagd en is er mede op verzoek van de deelnemers van deze werkgroep een nationaal platform gemaakt om digitale leermaterialen open te delen.

Dat platform heet edusources en bevat al bijna 10.000 hoogstaande digitale leermaterialen uit het hoger onderwijs. De kwaliteit en het auteursrecht zijn gecontroleerd doordat men in vakcommunity’s samenwerkt. Deze vakcommunity’s bestaan uit een vaste groep docenten die voor de inhoud zorgen en deze controleren, en bibliotheekmedewerkers die metadata toevoegen en de materialen controleren op eventuele schendingen van het auteursrecht.

Radboud pilot

De Radboud Universiteit doet sinds oktober 2022 mee aan de pilot van edusources. Er zijn op dit moment twee community's binnen onze universiteit: Neerlandistiek (onder leiding van prof.dr. Marc van Oostendorp) en Wijze woorden (onder leiding van prof.dr. Bé Breij). De community’s zijn inmiddels gevuld met een behoorlijke hoeveelheid digitale leermaterialen. Mocht je nieuwsgierig zijn, dan kun je het materiaal in edusources vinden.

Zelf meedoen

Wil je zelf ook een community starten binnen jouw vakgebied of anderszins de mogelijkheden verkennen? Neem dan contact op met pilotcoördinator monique.schoutsen [at] ru.nl (Monique Schoutsen). De pilot loopt nog tot oktober 2023.

Meer informatie over edusources vind je op de website van SURF.