Medewerkers bij een lezing van de Onderwijsdagen

Terugblik op De Onderwijsdagen 2024

Afgelopen week vonden De Onderwijsdagen plaats. Meer dan 60 workshops, lezingen en conferenties werden gegeven door en voor docenten van de Radboud Universiteit, Radboudumc, HAN en ROC. De uitgelezen kans om een kijkje in elkaars keuken te nemen en samen na te denken over hoe jongeren opgeleid worden. Kennisuitwisseling stond de afgelopen week centraal.

Dit jaar schreven meer dan 600 onderwijsprofessionals zich in voor de Onderwijsdagen. Iedere dag werden diverse presentaties en workshops georganiseerd, met steeds de focus op een ander thema. Deelnemers kregen bijvoorbeeld informatie over Hackaton als werkvorm, het toevoegen van spelelementen in het onderwijs en deelnemers konden meedoen aan een yogales. Zo kwamen we samen in beweging!

Onderwijsdagen 2024

Samen bewegen naar de toekomst

Dit jaar was er aandacht voor beweging in het onderwijs. Zo werd er maandag gefocust op het 'gelijkspel voor studenten' op de campus van ROC Nijmegen. Met aandacht voor inclusief onderwijs, stagediscriminatie, studentwelzijn. Dinsdag werd ingezoomd op 'het maatschappelijke speelveld’ op de campus van de Radboud Universiteit. Met onderwerpen zoals duurzaamheid, burgerschap en inclusie. Op woensdag lag de focus op 'Digifit' in het Radboudumc Experience Centre met thema's als AI in onderwijs, open onderwijs en Extended Reality. Daarnaast werden ook de Universitaire Onderwijsprijzen van 2023 uitgereikt. De Onderwijsdagen werden afgesloten met het thema 'in beweging blijven als docent' op de campus van HAN University of Applied Sciences. Met aandacht voor intervisie, kunst en docentontwikkeling.

Lezing Onderwijsdagen

Kijk de keynotes terug

Hoe kijken jongeren naar maatschappelijke vraagstukken?

Rutger van den Berg (Youngworks) had in zijn keynote aandacht voor hoe generaties gevormd worden en welke rol trends en gebeurtenissen daarin spelen. De huidige klimaatcrisis heeft veel impact op het denken en doen van jongeren. Op basis van onderzoek onder studenten van de Radboud Universiteit liet Rutger zien hoe zij hiermee omgaan en welke verwachtingen zij van hun omgeving en het onderwijs hebben.

In aanloop naar zijn keynote werd Rutger geïnterviewd door universiteitsmagazine Vox. Lees hier het interview terug.

Keynote Rutger van den Berg terugkijken

De kracht van menselijk contact

Nils Roemen (Experience Experts) zoomde in op de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) en liet deelnemers ervaren hoe AI ook in onderwijs in opkomst is. Toch hoeven we volgens hem niet angstig te zijn over deze vergaande digitalisering, want het benadrukt namelijk unieke menselijke eigenschappen. Nils laat je zien waar onderwijs écht over moet gaan.

Keynote Nils Roemen terugkijken

Onderwijsdagen deelnemers

Voorbereidingen 2025

Was jij erbij of heb je De Onderwijsdagen gemist? Volgend jaar komen De Onderwijsdagen terug! Wil je meedenken over het programma van 2025 en geen nieuwtjes missen?

Aanmelden voor updates