In september 2023 heb ik een maand onderzoek gedaan in Canada, aan Western University of Ontario. Deze universiteit ligt in de stad London, op ongeveer twee uur van Toronto. Aan de universiteit werkte ik samen met een hoogleraar die gespecialiseerd is in de geschiedenis van het Canadese faillissementsrecht. Mijn onderzoek ging over de historische ontwikkeling van de kwijtschelding van schulden (discharge) na het faillissement van natuurlijke personen in Canada. In Canada worden alle schulden van een failliete natuurlijke persoon kwijtgescholden bij het einde van het faillissement. In Nederland is dit niet zo – na het faillissement blijven de onbetaalde schulden bestaan. Wie met een schone lei opnieuw wil beginnen, moet worden toegelaten tot de schuldsanering. Er bestaat echter discussie of we de criteria voor de schuldsanering moeten versoepelen, en of we kwijtschelding van schulden na een faillissement mogelijk moeten maken. De redenen voor de invoering van de discharge in Canada en de ontwikkeling van de regeling kunnen inspiratie bieden bij de beantwoording van deze vragen.
De campus
De universiteit bevindt zich op een typische Noord-Amerikaanse campus. Het is daar altijd erg levendig – er is van alles te doen. Er zijn restaurants, een supermarktje, een boerenmarkt en zelfs een bioscoop. Op loopafstand zijn ook alle sportvelden waar de college-sportteams (de Mustangs) hun wedstrijden spelen. Dat is in het weekend een heel evenement. Langs de campus stroomt een rivier, en die is helemaal omgeven door natuur. Je kunt er prachtige lange wandelingen maken langs de rivier, en de paden leiden je vanzelf naar allerlei parken langs de route.
De rechtenfaculteit
De rechtenfaculteit heeft een prachtige bibliotheek, waar alle literatuur en rechtspraak te vinden is die relevant is voor Canada, in het bijzonder Ontario. Er is ook veel Amerikaans materiaal aanwezig. De bibliotheek is een prettige en inspirerende werkplek, waar je altijd omgeven bent door studenten en andere medewerkers. Canadezen zijn bijzonder gastvrije en beleefde mensen. Medewerkers hebben me dan ook zeer hartelijk welkom geheten op de universiteit. Ik werd uitgenodigd voor allerhande academische activiteiten, en heb geregeld afgesproken met medewerkers voor koffie, lunch of avondeten. Canadezen maken bovendien graag een praatje met een onbekende, of je nou onderweg bent, in de rij staat of in een restaurant zit.
De stad
Een nadeel aan de stad London is wel dat de stad zeer sterk is gericht op de auto. Afgezien van de campus ligt bovendien niets op loopafstand, want de stad is zeer uitgestrekt. Daardoor moest ik me voor alle activiteiten buiten de campus verplaatsen met de bus – voor een bezoek aan het stadscentrum, maar bijvoorbeeld ook voor de wekelijkse boodschappen.
Natuurlijk heb ik tijdens mijn verblijf niet alleen maar onderzoek gedaan – in het weekend heb enkele andere Canadese steden bezocht en mooie wandelingen gemaakt langs de rivier die langs de campus loopt. Zo ben ik een lang weekend naar Montréal geweest met de trein. De treinreis was prachtig, helemaal langs Lake Ontario. Montréal ligt in Québec, het Franstalige gedeelte van Canada. De stad heeft een hele eigen cultuur – sterk beïnvloed door de Franse taal en cultuur, maar met die typisch Canadese beleefdheid en gastvrijheid. Montréal is ook één van de oudste steden van Canada, dus er zijn veel prachtige oude bouwwerken en de meeste wijken zijn gebouwd in een 19e-eeuwse Europese stijl. Ook heb ik enkele dagtripjes gemaakt naar Toronto. Toronto is een zeer internationale stad, met restaurants uit ongeveer ieder land van de wereld. Anders dan Montréal is Toronto zeer modern, met veel hoogbouw en moderne architectuur. Beide steden hebben een uitstekende metro, dus je kunt je makkelijk door de stad verplaatsen.
Mijn ervaring
Mijn buitenlandverblijf heeft me al met al veel opgeleverd. Ik heb een zeer interessant onderzoek gedaan dat ik hoop te verwerken in een mooie publicatie. Daarnaast heb de academische cultuur aan een andere universiteit leren kennen. Ten slotte heb ik meer geleerd over het land Canada – natuurlijk heb ik steden bezocht, maar ik heb ook veel geleerd over de cultuur en de problemen waar het land mee worstelt. Daardoor kijk je ook weer met een nieuwe blik naar je eigen universiteit en je eigen land.
Als je interesse hebt om op onderzoeksverblijf te gaan naar Western, neem dan vooral contact met me op.
Het International Office van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft alle internationale samenwerkingen in kaart gebracht. Benieuwd naar de samenwerkingen of staat jouw samenwerking er nog niet tussen? Bezoek de website