Universitair docenten gingen 'terug naar de schoolbanken'

Ruim dertig universitair docenten van de Faculteit der Letteren maakten op 18 januari gebruik van de mogelijkheid achter in middelbare schoolklassen plaats te nemen om een les van ‘hun vak’ te volgen. Deze uitwisseling werd voor de derde keer georganiseerd door de Teachers in Residence (TiRs).

Er werden lessen Nederlands, Frans, Duits, Engels, kunst, Spaans, klassieke talen en geschiedenis bezocht. Het doel van de dag was het bevorderen van de aansluiting tussen voortgezet en wetenschappelijk onderwijs en het stimuleren van het contact tussen de docenten van de letterenfaculteit en de docenten van de betreffende schoolvakken in de regio. De focus van de dag was taalvaardigheid, aangezien dit op dit moment zowel op middelbare scholen als aan de universiteit een belangrijk aandachtspunt is. Hoe zitten onze toekomstige studenten in de les? Waar signaleren we hiaten? Waar kunnen we van elkaar leren?

Na de schoolbezoeken volgden een lunch en een nabespreking. Hierbij werden niet alleen inzichten over taalvaardigheid uitgewisseld, maar kwamen ook vakinhoud, vakvernieuwing en vakdidactiek aan de orde. Hierbij werd duidelijk dat er een gedeeld gevoel van urgentie is om bij te dragen aan de aansluiting tussen de schoolvakken en de universitaire studies en het bevorderen van de (academische) taalvaardigheid van leerlingen en studenten. De komende tijd is er ook een uitwisseling terug en hopen we met eenzelfde enthousiasme ook een aantal vo-docenten te verwelkomen in de collegezalen.

"Het was een waardevolle dag die we graag in 2025 weer zouden willen organiseren. We hopen daar dezelfde én nieuwe gezichten te zien", aldus de TiRs van het Radboud Pre-University College (PUC) of Society. Meer informatie of nog even napraten? Neem vooral contact op met de Teacher in Residence van je afdeling!

pucofsociety [at] let.ru.nl (pucofsociety[at]let[dot]ru[dot]nl)