Groepsfoto Universitaire onderwijsprijzen 2023
Groepsfoto Universitaire onderwijsprijzen 2023

Universitaire Onderwijsprijzen 2023 uitgereikt

De winnaars van de Universitaire Onderwijsprijzen 2023 zijn bekend. Tijdens de uitreiking op woensdagochtend 20 maart ging de seniorprijs naar Nanne Migchels, universitair docent Marketing aan de faculteit der Managementwetenschappen. Winnaar van de talentprijs is Henning Meredig, docent en wetenschappelijk medewerker van de afdeling Duits aan de faculteit der Letteren. Beiden ontvingen een oorkonde en een geldbedrag van € 3.000.

Deze jaarlijkse uitverkiezing vormt een onderdeel van De Onderwijsdagen, dit jaar van 18 tot en met 21 maart. Studenten, collega’s en faculteitsbesturen konden docenten(teams) voor een nominatie voordragen. Het moest hierbij wel om docenten gaan die in het afgelopen jaar binnen de Radboud Universiteit een persoonlijke, excellente onderwijsprestatie hebben geleverd om de zichtbaarheid en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Het College van Bestuur heeft de prijzen toegekend op basis van het advies van een daartoe benoemde jury, met rector magnificus José Sanders als voorzitter. Voor beide prijzen waren drie docenten genomineerd.

Onderbouwing jury 

Nanne Migchels

Bij de winnaar van de seniorprijs, Nanne Migchels, is de jury vooral onder de indruk van de link die hij legt met de maatschappij. In het juryrapport staat: ‘Nanne heeft een indrukwekkend netwerk van oud-studenten, zij worden betrokken als buddies bij het onderwijs. Daarmee legt hij een connectie tussen generaties en de samenleving en getuigt daarmee van het hebben van een duidelijke visie op onderwijs.’ De andere twee genomineerde voor de seniorprijs waren Marijtje Jongsma (docent Behavioural Science Institute en Psychologie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen) en Martijn de Koning (docent Islam, Politiek en Samenleving aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen).

Onderwijsprijs 2023 Nanne Michgels

Al tijdens de eerste collegeweek werk ik aan het bouwen van een band met en tussen studenten, om zo een community van studenten en alumni te creëren. Zo kunnen studenten zich beter oriënteren op de arbeidsmarkt. (Nanne Migchels)

Henning Meredig

Bij de winnaar van de talentprijs, Henning Meredig, roemt de jury de extra inzet voor de ontwikkeling van onderwijs en studenten in een internationale setting. In het juryrapport staat dan ook: ‘Zo’n inspirerende en betrokken docent gunnen we iedere student.’ De twee andere genomineerden voor de talentprijs waren Juliette Alenda-Demoutiez (docent Economische Theorie en Economisch Beleid aan de faculteit der Managementwetenschappen) en Saskia Glas (universitair docent Sociologie aan de faculteit der Sociale Wetenschappen).

Onderwijsprijs 2023 Henning Meredig

Ik vind het leuk om onderwijs te geven en continu te verbeteren. Ik nodig studenten uit om al tijdens het college met mij mee te kijken. Aan de hand van continue studentfeedback weet ik direct wat wel en niet werkt in mijn onderwijs. (Henning Meredig)

Beide winnaars dienen tweederde van het € 3.000 aan gewonnen prijzengeld in te zetten voor de verbetering van het onderwijs; een derde kunnen zij besteden naar eigen inzicht. De Universitaire Onderwijsprijzen worden al sinds 1996 jaarlijks uitgereikt.

Over de jury 

De jury bestond ditmaal naast rector magnificus José Sanders uit Jan Bransen (Radboud Teaching and Learning Centre), Vincent Hunink (Faculteit der Letteren), Tesseltje de Lange (Faculteit der Rechtsgeleerdheid), Matthijs Moorkamp (Faculteit der Managementwetenschappen), Stefanie Sonner (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica), Marit Rensink (secretaris, Radboud Teaching and Learning Centre) en studenten Anne van Poppel (opleiding Psychologie), Derk Wijkamp (opleiding Philosophy, Politics & Society) en Isa Witteveen (opleiding Geneeskunde).  De jury woog in haar oordeel verschillende elementen mee, waaronder de mate waarin de docent of het docententeam door zijn of haar onderwijsprestatie een bijdrage aan de vernieuwing of verbetering van het onderwijs heeft geleverd.