Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat er maatregelen nodig zijn om de financiële tekorten op onze faculteit terug te dringen. Het faculteitsbestuur heeft besloten om per 18 september 2024 een vacaturestop in te stellen. Deze vacaturestop geldt voor alle posities die gefinancierd worden uit de eerste geldstroom. Een uitzondering op de vacaturestop is alleen mogelijk indien er kritieke problemen ontstaan met onderwijs of ondersteuning of er contractuele verplichtingen zijn.
We begrijpen dat dit een ingrijpende maatregel is die tot onzekerheid en zorgen kan leiden. Op 30 september was er een bijeenkomst waar vragen aan het faculteitsbestuur gesteld konden worden. Met vragen en zorgen kun je uiteraard ook terecht bij je leidinggevende/instituutsleiding of de eigen HR-adviseur.
Veelgestelde vragen
Een aantal veelgestelde vragen voor medewerkers en leidinggevenden zijn hieronder verzameld:
Voor medewerkers
Vraag: Ik doe structureel werk en heb een dienstverband met uitzicht op onbepaalde tijd. Wat betekent de vacaturestop voor mij?
Antwoord: Op dit moment niets en het contract zal bij goed functioneren vooralsnog omgezet worden naar onbepaalde tijd.
Vraag: Ik ben een promovendus met een tijdelijk contract (1,5 jaar en bij goed functioneren 2,5 jaar erbij). Wat betekent dit voor mij?
Antwoord: Bij goed functioneren zal de arbeidsovereenkomst verlengd worden voor de in de arbeidsovereenkomst genoemde duur.
Vraag: Ik heb een tijdelijk contract (b.v. als postdoc) met uitzicht op verlenging. Wat betekent dit voor mij?
Antwoord: Bij goed functioneren zal de arbeidsovereenkomst verlengd worden voor de in de arbeidsovereenkomst of vacaturetekst vastgelegde duur.
Vraag: Ik heb een tijdelijk contract zonder uitzicht op verlenging voor bepaalde of onbepaalde tijd. Wat betekent deze vacaturestop voor mij?
Antwoord: Het contract loopt van rechtswege af op de overeengekomen einddatum.
Vraag: Ik ben aangesteld op een career track waarbij ik een bevordering krijg als ik aan de criteria voldoe, wat betekent dit voor mij?
Antwoord: de in de career track vastgelegde afspraken worden ongewijzigd nagekomen.
Voor leidinggevenden
Vraag: Ik heb op dit moment al een vacature gepubliceerd via de officiële wervingskanalen van de RU, wat zijn de consequenties van de vacaturestop voor deze procedure?
Antwoord: Deze procedure loopt in principe door, de vacature kan bij het vinden van een goede kandidaat ingevuld worden. Overleg met je onderzoeksdirecteur/onderwijsdirecteur/directeur bedrijfsvoering over lopende vacatures met het oog op de financiële situatie.
Vraag: In de begroting van mijn afdeling/instituut zit nog een vacature, kan ik die vacature nu gaan publiceren en invullen?
Antwoord: Nee dat kan niet, tenzij het niet invullen zorgt voor kritieke problemen met onderwijs, ondersteuning of er contractuele verplichtingen zijn. Volg in deze gevallen de procedure voor het aanvragen van een uitzondering op de vacaturestop.
Vraag: Een van mijn medewerkers gaat uit dienst vanwege pensioen of een andere baan. Kan ik deze vacature opnieuw invullen?
Antwoord: Nee dat kan niet, tenzij het niet invullen zorgt voor kritieke problemen met onderwijs, ondersteuning of er contractuele verplichtingen zijn. Volg in deze gevallen de procedure voor het aanvragen van een uitzondering op de vacaturestop.
Vraag: Een nieuw lid van de wetenschappelijke staf heeft als onderdeel van een startpakket een positie toegezegd gekregen, maar de vacature is nog niet gepubliceerd. Kan ik dat alsnog doen?
Antwoord: Nee, dat kan niet.
Vraag: Vallen student-assistenten ook onder de vacaturestop.
Antwoord: Vooralsnog niet.