Western University, Ontario, Canada
Western University, Ontario, Canada

Vijf nieuwe samenwerkingsprojecten tussen Radboud en Western University van start

Radboud Universiteit en Western University, Canada, werken al een aantal jaren samen. Om die samenwerking verder te stimuleren, zijn dit jaar voor de derde keer onderzoeks- en onderwijsprojecten ondersteund vanuit het Radboud-Western Collaboration Fund.

Het gaat om de volgende vijf projecten:

Dr. Friederike Landau-Donnelly, Dr. Kirsty Robertson & Dr. Sarah Smith - Horen van conflicten (HEARCON): Onderzoekspodcast over dekolonisatie in Canadese en Nederlandse museuminitiatieven
Dit onderzoek brengt een interdisciplinair team van wetenschappers (culturele geografie, informatie- en mediastudies en museum- en curatorstudies) samen die creatieve methodologieën gebruiken om museale strategieën te onderzoeken voor het omgaan met koloniale geschiedenissen en "moeilijke kennis". Het team onderzoekt museumpraktijken in Canada en Nederland en curatoriële benaderingen in verschillende instellingen en gaat de dialoog aan met museumbeoefenaars, met als onderzoeksresultaten een podcast en een wetenschappelijke publicatie. 

Dr. Rosemary Yu & Dr. Nica Borradaile - Balancing act: EEF1A1 en de regulatie van het gebruik van cellulaire energiebronnen  Hoe balanceert een cel tussen het gebruik van suikers of vetten voor energie? In dit project zullen Nica Borradaile en Rosemary Yu deze vraag aanpakken met behulp van een innovatieve combinatie van big data experimenten en computersimulaties. 

Dr. Ir. Dennis Janssen & Dr. Ryan Willing - Dynamische medische beeldvorming en experimentele evaluatie van patellofemorale biomechanica
Het project tussen het Biomechanical Engineering Research Lab van Western University en het Orthopaedic Research Lab van Radboudumc richt zich op de biomechanische evaluatie van patellofemorale instabiliteit. De samenwerking verenigt geavanceerde fysieke testen met dynamische medische beeldvorming om meer inzicht te krijgen in het onderliggende pad.

Prof. Dr. Vivian Weerdesteyn & Dr. Sue Peters - Voorspellen van valrisico door middel van een op licht gebaseerd neuroimaging hulpmiddel tijdens balanscorrigerende reacties 
Slecht reactief stappen (het soort stappen dat nodig is om een val te voorkomen) is een significante risicofactor voor vallen; dit is vaak verminderd na neurologisch letsel.  Om de ontwikkeling van interventies en voorspellingsalgoritmen mogelijk te maken, zal ons project bepalen welke mobiele neuroimaging metingen geassocieerd zijn met de stapreacties die nodig zijn om een val te vermijden. 

Prof. Dr. Marcel van Gerven & Prof. Dr. Roy Eagleson - Onderzoek naar kunstmatige intelligentie met behulp van transformatienetwerken om algoritmische rekenmodellen te implementeren 
Een overkoepelende vraag die in dit project zal worden onderzocht is of een klassieke "von Neumann" architectuur kan worden geïmplementeerd binnen een GPT-achtig Transformator Netwerk. Er zullen rekenmodellen ontwikkeld worden om te onderzoeken of een klassieke rekenarchitectuur geïmplementeerd kan worden in een neuraal netwerk. Het samenbrengen van neurale netwerken en klassieke computers in een enkel kader voor informatieverwerking is de kern van dit onderzoeksproject.

Nieuwe call in 2024

Vanaf januari 2024 is er weer een mogelijkheid zijn om nieuwe voorstellen in te dienen voor financiering vanuit het Radboud-Western Collaboration Fund. Zie voor meer informatie de webpagina over Internationale samenwerkingsfondsen.