ehbo wellbeing
ehbo wellbeing

Vluchtelingstudenten volgen vakken aan de universiteit

Met het project Radboud Welcomes Newcomers stelt de Radboud Universiteit sinds november 2021 een aantal Engelstalige bachelorvakken gratis open voor vluchtelingenstudenten met een academische of pre-academische achtergrond. Ook binnen Sociale Wetenschappen nemen hieraan enkele studenten deel. Zij worden bijgestaan door verschillende studentbuddy’s bij wie ze terecht kunnen voor praktische vragen, maar ook voor sociale steun. We spraken met twee studenten en een buddy om een beeld te krijgen hoe deze studenten het studeren hier ervaren. 

Thuis voelen op de campus

De twee studenten, afkomstig uit Libanon en Turkije, zijn al enige tijd in Nederland en hoorden enerzijds via een vriend en anderzijds via een Whatsappgroep over het Radboud Welcomes Newcomers initiatief. Dankbaar maken ze gebruik van de mogelijkheid om deel te nemen aan het onderwijs aan de universiteit. Beide studenten volgen colleges bij onder andere Artificial Intelligence. Het volgen van de vakken zorgt ervoor dat de studenten zich weer ‘normaler’ kunnen voelen en zo de problemen van thuis of het AZC wat meer kunnen vergeten. Ze voelen zich thuis op de campus en zijn hier graag.

Naast het volgen van onderwijs is er ook ruimte voor sociale activiteiten met andere studenten en buddies. Hierdoor leren de studenten nieuwe mensen kennen, voelen ze zich betrokken in de Nederlandse samenleving en leren ze veel over onze cultuur. Opmerkelijk voor één van de studenten is dat in Nederland veel van tevoren wordt gepland, zelfs een afspraak met vrienden. Een ander verschil is dat de omgeving van de universiteit heel open is, maar dat de studenten zich hier op de campus toch veiliger voelen dan in hun eigen land.

In Nederland wordt veel van tevoren gepland, zelfs een afspraak met vrienden

Een band met je buddy

Door het project hebben de studenten goed contact met andere deelnemers, met Lia (coördinator vluchtelingenbeleid aan de universiteit) en met hun buddy’s. Nathalie is één van deze buddy’s en zij vertelt dat ze op dit moment drie tot vier studenten begeleidt. Via een nieuwsbrief las ze over het initiatief en ze wilde graag andere mensen het gevoel van thuis geven zoals zij dat ook op de campus ervaart. Nathalie geeft aan dat het per student verschilt hoeveel begeleiding er nodig is. Soms zijn de studenten erg zelfstandig en hebben ze geen hulp nodig. En soms kan er een speciale band ontstaan tussen de buddy en de student waar zelfs een vriendschap uit voortkomt. Welke vorm van begeleiding ook nodig is, de band is in alle gevallen erg waardevol.  

De toekomst

Beide vluchtelingstudenten zijn ontzettend dankbaar voor de kans die zij hebben gekregen. In de toekomst willen de studenten zich graag verder verdiepen in Artificial Intelligence. Eén van de studenten ziet het wel zitten om het volledige bachelorprogramma van AI te volgen. De andere student focust zich op dit moment op zijn onderneming in programmering. Op deze manier wil hij een inkomen creëren voor zijn gezin die op dit moment helaas niet bij hem kan zijn.

Contactinformatie

Wil je meer weten over dit project? Neem dan een kijkje op de website of neem contact op met Lia Kleuskens via radboudwelcomesnewcomers [at] ru.nl (radboudwelcomesnewcomers[at]ru[dot]nl)

Contactpersoon
L.T.B. Kleuskens (Lia)