blauwe lucht en wolken

“Wij gaan in 2025 klimaatneutraal reizen”

Cognitive Neuroscience en Communicatiewetenschap winnen Radboud International Travel Challenge.

Communicatiewetenschap (Radboud Universiteit) en Cognitive Neuroscience (Radboudumc) hebben de best uitgewerkte plannen om de milieu-impact van internationaal reizen terug te dringen. Dat is de uitkomst van de Radboud International Travel Challenge, een competitie tussen afdelingen van Radboud Universiteit en Radboudumc om milieubewust beleid voor internationaal zakelijk reizen te ontwikkelen.

Professionals in de academische en medische wereld maken regelmatig internationale reizen voor hun werk, bijvoorbeeld om congressen te bezoeken of deel te nemen in internationale projecten. Dat kan nuttig of zelfs noodzakelijk zijn voor het onderhouden van vakkennis, het opbouwen van een internationaal netwerk of het binnenhalen van subsidies. Maar de milieubelasting van vliegreizen en de opkomst van digitale samenwerkingstechnologie maakt dat vliegen tegenwoordig alles behalve vanzelfsprekend meer is. Lees meer over de samenwerking m.b.t. duurzaam reizen tussen de Radboud Universiteit en het Radboudumc op de website.

De Radboud International Travel Challenge daagde afdelingen uit om met deze kennis in het achterhoofd nieuw beleid op te stellen, en daarbij een goede balans te zoeken tussen de belangen van zowel jonge als ervaren wetenschappers enerzijds en milieu-impact anderzijds. Voor de winnende afdelingen was er een mooie prijs beschikbaar: een bronzen beeld van een kiwi (een beroemde, niet-vliegende vogel).

Communicatiewetenschap

Binnen de Radboud Universiteit was Communicatiewetenschap de winnaar. Zij spraken de concrete ambitie uit om de komende jaren steeds minder CO2 uit te stoten en in 2025 klimaatneutraal te reizen. De jury: “Ook dit is een plan dat bestaat uit een diversiteit aan goed uitgewerkte maatregelen, zoals een ambitieuze doelstelling en quotum, maar ook budget voor het organiseren van hybride congressen en een eigen Radboudbos ter compensatie.”

De prijs werd tijdens een stafvergadering in ontvangst genomen door universitair docent Anita Eerland. Na de uitreiking werden door het ambitieuze team meteen vragen gesteld naar de sustainability goals op het gebied van ICT en emailverkeer. Jurylid Marije Klomp kon daarop vertellen dat er bij de universiteit binnenkort een nieuwe campagne start om ook daarvan de milieu-impact te verminderen – een initiatief dat bij het Radboudumc al in maart gestart is.

De opstellers van het voorstel bij Communicatiewetenschap (Anita Eerland, Barbara Müller en Marieke Fransen) met op de achtergrond digitaal aanwezige teamleden.

Cognitive Neuroscience

Cognitive Neuroscience (CNS) wist dat binnen het Radboudumc het meest overtuigend te doen. Volgens de jury van de Challenge leverde CNS  “een compleet en concreet plan op, met diverse maatregelen die bij elkaar opgeteld kunnen zorgen voor meer bewustwording en verlaging van de impact. Van duidelijke regels omtrent de hoeveelheid vluchten, tot monitoring van impact en een award.”

Onderzoekster Ana Carolina Temporão nam tijdens een afdelingsbijeenkomst de prijs in ontvangst namens CNS. Ze gaf meteen een presentatie om de - inmiddels nader uitgewerkte - plannen nader toe te lichten. Zo gaat CNS medewerkers vragen hun reisgedrag rondom (internationale) conferenties bij te houden – ook als ze kiezen voor virtuele aanwezigheid. Voor de collega’s die het meest duurzaam reizen, stelt de afdeling een prijs van 10.000 euro beschikbaar die mag worden ingezet voor het eigen onderzoek.

Ana Carolina Temporão ontvangt de award van jurylid Marije Klomp

De organisatie van de Challenge heeft de beste ideeën samengevat op de actiepagina [link] duurzaam internationaal reizen. Kijk hier voor  inspiratie en praktische tips om ook de milieu-impact van jouw afdeling blijvend te verminderen!