Onderwijsdagen workshop
Onderwijsdagen workshop

Workshop Inclusiever onderwijs

Heb je je weleens afgevraagd hoe studenten met verminderd gehoor of zichtvermogen leren? En in welke mate kan het gebruikte onderwijsmateriaal onbedoeld kwetsend zijn? Ontdek het op 21 maart tijdens de workshop 'Inclusiever onderwijs' op de Onderwijsdagen. Hier krijg je praktische handvaten om al met kleine aanpassingen jouw onderwijs inclusiever te maken.

Tijdens de interactieve workshop worden docenten aangespoord om zich actief in te leven in diverse beperkingen of culturele achtergronden van studenten. De centrale vraag hierbij: bevordert jouw huidige onderwijsvorm het leerproces, of werpt het eerder drempels op? “Het vraagt om openheid voor nieuwe inzichten van jezelf en anderen. Het is een proces dat soms kwetsbaarheid met zich meebrengt, maar deze openheid is de sleutel tot het omarmen van diversiteit in de klas”, legt Nathalie Veenendaal (Onderwijskundig trainer-coach, team Educational Advice and Teacher Development) uit. Door hands-on activiteiten en een interactieve discussie vergroten docenten hun kennis over inclusie en ze ontdekken hoe al kleine aanpassingen bijdragen aan een effectieve leeromgeving voor iedereen.

Ook als e-learning module beschikbaar

De e-learning module 'Inclusiever onderwijs' is een initiatief van Lia Kleuskens (Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie, Student Affairs) en Booike During (Onderwijsontwikkelaar, Education Support) naar aanleiding van signalen van studenten. Ondertussen is er ook samenwerking met de SIG Safe Learning & Development om het docentenperspectief te versterken. De kernonderwerpen Onderwijsuitvoering, Materiaal en Onderwijsontwerp geven inzicht in hoe jij je onderwijs stapsgewijs inclusiever kunt maken. Bijvoorbeeld met meer diverse literatuur of extra aandacht voor mensen die kleurenblind zijn. Zelfreflectie vormt een van de essentiële stappen. "Als docent is het essentieel om naar jezelf te kijken en je af te vragen: wie ben ik? Waar komen mijn normen en waarden vandaan? Zelfreflectie vormt de eerste stap naar een inclusieve leeromgeving, waar het vermogen om de eigen overtuigingen ter discussie te stellen niet alleen ruimte geeft aan diverse perspectieven, maar tevens een omgeving creëert waarin alle stemmen gehoord worden.”

Ga naar de e-learning in Brightspace

Special Interest Group Safe Learning Development

Deze Special Interest Group is opgericht met als doel dat studenten, docenten en andere medewerkers hun ervaringen en expertise omtrent veilig leren en ontwikkelen met elkaar kunnen delen. 

Meer over de SIG Safe Learning Development

Aanmelden voor de workshop

Wil jij meer weten over inclusiever onderwijs en deelnemen aan de workshop? Meld je dan aan voor De Onderwijsdagen en schrijf je in voor de workshop!

Meld je aan