Tegenwoordig zie je steeds meer vegetarische, of zelfs veganistische opties voorbij komen bij de horecalocaties en catering, in het kader van duurzaamheid. Ook onder de respondenten wordt steeds vaker bewust gekozen om dierlijke producten te consumeren; net iets minder dan de helft (40%) geeft aan een flexitarisch eetpatroon (bewust minder vlees en vis) te hebben, 22% eet vegetarisch, 5% veganistisch en 5% pescetarisch. 25% van de respondenten geeft aan vrijwel dagelijks vlees en vis te eten.
Over het algemeen vinden medewerkers dat er een ruim aanbod is, met ook bijzondere gerechten in plaats van de standaard gerechten die je vaker tegenkomt. Daarnaast vinden zij dat de horecalocaties op de campus er netjes uitzien en het personeel gastvrij is. Medewerkers komen naar de horecalocaties om eten en drinken te kopen (95%), dit hier te nuttigen (71%), elkaar te ontmoeten (53%), maar ook om te ontspannen (23%) en om te werken (11%).
De meningen lopen erg uiteen wat betreft de prijzen van de horecalocaties; de ene medewerker vindt de prijzen redelijk en de ander vindt de prijzen te hoog. Te hoge prijzen is ook de belangrijkste reden voor 5% van de medewerkers om de horecalocaties niet te bezoeken.
Wensen en ideeën voor horecalocaties
Naast het geven van hun algemene mening over de horecalocaties, konden respondenten in de vragenlijst wensen of ideeën delen. Daaruit blijkt dat zij graag de menu's vaker zien veranderen en dat nog meer gezondere opties mogen worden aangeboden. Daarnaast bleek dat regelmatig onduidelijkheid en verwarring is over de openingstijden van horecalocaties en vinden medewerkers het lastig deze info te vinden.
Over het algemeen is er een voorkeur voor een aanbod van 60-100% vegetarisch en plant-based voedsel op de campus (65% van de respondenten), vooral onder het wetenschappelijk personeel (83%) en jongere medewerkers (73%). De voorkeur voor een vegetarisch en plant-based aanbod neemt licht af met de leeftijd, hoewel het nog steeds de meerderheid betreft in alle leeftijdsgroepen. Deze resultaten sluiten aan bij de duurzaamheidsinitiatieven van Campus & Facilities: op dit moment is 75% van het aanbod vegetarisch of vegan en wordt dit in 2025 minimaal 80%. Ook is alle catering standaard vegetarisch.
Vergaderlocaties en catering
De catering op de campus wordt gemiddeld beoordeeld met een 6.48/10. De faciliteiten in Huize Heyendael krijgen een 7.24/10 en in Soeterbeeck een 7.54/10. Opvallend is dat 26% van de respondenten nog nooit gebruik heeft gemaakt van catering op de campus of van de ruimtes in Huize Heyendael of Soeterbeeck. Redenen hiervoor zijn onder andere dat Soeterbeeck te ver weg gevonden wordt en beide locaties te duur (en te chic) voor een vaste vergadering. Respondenten gaven ook aan simpelweg niet over deze locaties na te denken bij een overweging voor een vergaderlocatie.
De wensen voor de verhouding plant-based tegenover vis en vlees lopen erg uiteen voor de catering. 28% geeft aan 50/50 wenselijk te vinden, waar 20% aangeeft dat zij het aanbod van catering het liefst volledig vegetarisch zou zien met een groot deel veganistisch. De rest van de respondenten zit daar tussenin. De catering op de campus is standaard vegetarisch in het bestelproces, maar is wel aan te passen in het systeem. Het bestelproces wordt goed gewaardeerd: slechts 10% van de respondenten vindt het enigszins ongebruiksvriendelijk.