Auteursrecht voor onderzoekers

Bij het publiceren en (her)gebruiken van een artikel, paper, boek of hoofdstuk uit een boek, speelt auteursrecht altijd een rol. Op deze pagina lees je wat je moet weten over auteursrecht als onderzoeker.

Wat je moet weten over auteursrecht

  • Het auteursrecht gaat over de rechten op werken van letterkunde, wetenschap of kunst, bijvoorbeeld boeken, tijdschriftartikelen, video’s en foto's.
  • De maker van een werk heeft automatisch auteursrecht.  Het werk hoeft dus niet geregistreerd te worden.
  • Er kunnen meerdere makers zijn, die gezamenlijk het auteursrecht bezitten.
  • Auteursrechten kunnen worden overgedragen, bijvoorbeeld aan een uitgever.
  • Het auteursrecht vervalt 70 jaar na het overlijden van de maker.

Op de website auteursrechten.nl van SURF is voor het hoger onderwijs uitgebreide en praktische informatie over auteursrecht te vinden. 

Naar auteursrechten.nl

Gebruik van materiaal van anderen

De hoofdregel is dat er toestemming nodig is van de rechthebbenden voor het gebruik van hun werk. Ook bij toestemming om een werk te gebruiken is bronvermelding verplicht om plagiaat te voorkomen. Lees meer over citeren en bronvermelding.

Er bestaan verschillende soorten toestemmingen, licenties genoemd. Zo zijn er exclusieve en niet-exclusieve licenties. Exclusief betekent dat bijvoorbeeld alleen de uitgever bevoegd is om het boek op de afgesproken manier te gebruiken. Niet-exclusief betekent dat ook anderen, naast bijvoorbeeld de uitgever, het werk mogen gebruiken.

De maker van een werk kan vooraf toestemming geven om het werk te gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld de Creative Commons licenties. Met deze licenties bepaalt de maker wat iemand anders met hun werk mag doen. Lees meer over Creative Commons in deze gids en op de website van creative commons.

Auteursrecht binnen de Radboud Universiteit

Binnen de Radboud Universiteit houden de auteurs van een proefschrift hun auteursrechten. Dit is niet vanzelfsprekend, omdat een proefschrift onder werkgeverschap van de universiteit geschreven is. Het College van Bestuur van de Radboud Universiteit heeft besloten dat de auteur van een proefschrift zelf de auteursrechthebbende is.

Websites met materialen voor hergebruik van beeld- en geluidsmateriaal

Je kunt rechtenvrij beeld met een Creative Commons licentie vinden op de volgende websites. Zorg hierbij altijd voor een bronvermelding.

Medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc kunnen ook foto's uit de beeldbank van de Radboud Universiteit downloaden. Lees meer over de beeldbank en hoe je een account aanmaakt.

Kom je er niet uit?

Heb je vragen? Neem contact op met het Auteursrecht Informatiepunt van de Radboud Universiteit.