Open access is het onbeperkt delen en hergebruiken van publicaties, zoals tijdschriftartikelen, proefschriften, boeken en onderzoeksdata. Als onderzoeker kun je baat hebben bij open access publiceren: meer zichtbaarheid voor je publicatie, hergebruik van je werk, bredere verspreiding naar vakgenoten en een grotere citatiekans.
De website www.openaccess.nl verzamelt informatie over open access publiceren. Hier lees je onder meer:
- Wat open access is;
- Wat de voor- en nadelen van open access publiceren zijn;
- Welke vormen van open access er zijn;
- Hoe je open access-tijdschriften kan vinden;
- Welke uitgeversdeals er zijn.
Gratis open access publiceren via de Radboud Universiteit
1. Radboud University Press
Radboud Universiteit biedt de 'diamond open access' mogelijkheid via Radboud University Press. Radboud University Press is een open access uitgever van wetenschappelijke peer-reviewed tijdschriften en boeken in een breed scala aan academische disciplines. Je behoudt je auteursrechten, je betaalt niet voor online publiceren en je publicatie is voor iedereen toegankelijk zonder barrières.
Website Radboud University Press
2. Radboud Repository
De publicatie (een uitgevers- of auteursversie van de publicatie – al dan niet na een embargoperiode) verschijnt in de Radboud Repository van de universiteit. Is de publicatie eerder verschenen bij een traditionele uitgever, dan wordt een link vermeld in de Repository naar die publicatie. Wetenschappelijke auteurs betalen hiervoor geen extra kosten.
Gratis of met korting open access publiceren
De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland heeft met een aantal grote uitgevers open access deals. Medewerkers van Nederlandse universiteiten kunnen gratis of met veel korting publiceren in de tijdschriften van deze uitgevers. Als wetenschapper van de Radboud Universiteit kun je aanvullend daarop korting krijgen bij een aantal uitgevers en tijdschriften.
- Voor een overzicht van de kortingsafspraken die met uitgevers zijn gemaakt bekijk je de deals per uitgever.
- Heb je een specifiek tijdschrift in gedachten? Vind of er kortingsafspraken bekend zijn in de Open Access Journal Browser.
Hulpmiddelen voor het vermijden van dubieuze tijdschriften
Hoe garandeer je de kwaliteit van een open access tijdschrift? En hoe herken je predatory publishers die het open access uitgeefmodel misbruiken? Deze organisaties helpen je open access tijdschriften van goede kwaliteit te vinden.
- De zoekmachine van het Directory of Open Access Journals (DOAJ) toont alleen volledig open access tijdschriften en artikelen die een kwaliteitscontrole hebben doorstaan.
- De Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) screent alle leden op integriteit, kwaliteit en transparantie.
- De Committee on Publication Ethics (COPE) geeft richtlijnen voor integriteit in onderzoek en onderzoekspublicaties.
- Gebruik de checklist Think Check Submit om te beoordelen of een tijdschrift betrouwbaar is.