Open access publiceren en Plan S

Ontvang je onderzoeksfinanciering van een van de ondertekenaars van Plan S? Vanaf 1 januari 2021 moeten je wetenschappelijke publicaties die daaruit voortvloeien onmiddellijk, zonder embargo, in open access worden gepubliceerd. 

Wat is Plan S?

Plan S is een initiatief van een internationaal consortium van onderzoeksfinanciers, cOAlition S. Zij willen de overgang naar open access publiceren sneller laten verlopen. In Nederland hebben NWO en ZonMw Plan S ondertekend. Het open access Plan S-beleid van NWO gaat over gepeerreviewede artikelen, review papers, conference publicaties en boeken.

Voorwaarden Plan S

De volgende voorwaarden gelden voor de publicaties die onder de financiering van Plan S vallen: 

  • Publicaties moeten onmiddellijk volledig open access komen. Er mogen geen embargo’s zijn.
  • Aan de publicaties hangt bij voorkeur een Creative Commons Attribution licentie (CC-BY). Eventueel zijn ook CC BY-SA en CC 0 toegestaan. Voor gebruik van andere licenties is vooraf toestemming van de onderzoeksfinancier nodig.
  • De wetenschappelijke auteur en/of de instelling houdt het auteursrecht. De licentie moet het mogelijk maken om de Version of Record (uitgeversversie) of de auteursversie na peer review (postprint) onmiddellijk open access beschikbaar te stellen via de Radboud Repository.

Hoe voldoe ik aan Plan S?

Er zijn drie manieren om te voldoen aan de voorwaarden die de ondertekenaars van Plan S stellen:

  1. Publicatie in een volledig open access tijdschrift of op een open access platform. In de Directory of Open Access Journals (DOAJ) vind je een overzicht van gekwalificeerde volledig open access tijdschriften. De wetenschappelijke auteurs betalen in de meeste gevallen een Article Processing Charge (APC). Dit kan bekostigd worden met geld dat als onderdeel van de financieringsaanvraag gereserveerd is voor open access publiceren.
  2. Je kunt nog steeds publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift dat gebaseerd is op het abonnementenmodel. Zorg er dan wel voor dat je tenminste de gepeerreviewde auteursversie (post-print of Author Accepted Manuscript) zonder embargo direct in open access mag publiceren in de Radboud Repository.
    cOAlition S heeft, om wetenschappers hiermee te helpen, een Rights Retention Strategy ontwikkeld.
  3. Universiteiten van Nederland heeft met een groot aantal belangrijke uitgevers zogenaamde transformatieve deals afgesloten, waarbinnen corresponderende auteurs van de Nederlandse universiteiten hun artikelen, zonder extra kosten, open access kunnen publiceren. Deze deals voldoen aan Plan S. Wil je weten voor welke tijdschriften deze deals gelden? Kijk dan in onze Journal Browser. Of bekijk het overzicht van de uitgevers waarmee de Radboud Universiteit en het Radboudumc een deal hebben.

Contact

Heb je vragen over Open Access? Mail dan naar: