De Radboud Repository en de Radboud Data Repository zijn digitale opslagplaatsen waar je onderzoeksdata en onderzoeksresultaten kunt publiceren of archiveren, zodat ze ook voor anderen zichtbaar zijn.
Data opslaan in de Radboud Data Repository
De Radboud Data Repository maakt het mogelijk voor onderzoekers van de Radboud Universiteit om:
- onderzoeksdata te publiceren en te delen met de wetenschappelijke gemeenschap;
- onderzoeksdata die niet publiekelijk gedeeld mogen worden veilig te archiveren om wetenschappelijke integriteit en intern hergebruik van data te bevorderen;
- samen te werken aan onderzoeksdata met collega’s van binnen en buiten de Radboud Universiteit;
- onderzoeksdata vindbaar en citeerbaar te maken doordat aan iedere data collectie een Digital Object Identifier (DOI) wordt toegekend en door uitgebreide metadata;
- makkelijk te reguleren wie wanneer lees- en schrijfrechten heeft op de data;
- te voldoen aan de recente onderzoeksdatamanagement stromingen en Radboud Universiteit ’s beleid om onderzoeksdata meer FAIR te maken.
Onderzoek delen in de Radboud Repository
De voordelen van publiceren via de Radboud Repository:
- Je onderzoek is beschikbaar voor iedereen;
- Je onderzoek is gratis toegankelijk én makkelijk vindbaar;
- Google (Scholar) en andere zoekmachines zetten publicaties uit de Radboud Repository hoger in de zoekresultaten, omdat ze de inhoud kwalificeren als wetenschappelijk betrouwbaar;
- de volledige tekst van de publicaties is volledig doorzoekbaar, wat leidt tot betere vindbaarheid in Google (Scholar);
- betere vindbaarheid van onderzoeksresultaten zorgt voor meer citaties van je publicaties;
- vanuit de Radboud Repository kun je onderzoeksresultaten downloaden en delen met anderen via e-mail en sociale media;
- de volledige publicatieteksten in de Repository worden duurzaam gearchiveerd in het nationale e-Depot van de Koninklijke Bibliotheek.
Proefschrift publiceren in de Radboud Repository
Promovendi zijn verplicht om hun proefschrift te publiceren in de Radboud Repository. Het kost je niets. In het promotiereglement is bepaald dat je proefschrift de dag na de promotie open access beschikbaar moet zijn via de Radboud Repository.
Proefschrift aanleveren
Lever de tekst aan als één bestand in PDF-formaat. Het digitale bestand moet identiek zijn aan een eventuele gedrukte vorm (i.v.m. paginaverwijzingen, inhoudsopgaven). Een gedrukte versie leveren is niet nodig.
Je vergroot de zichtbaarheid (o.a. in google) als je een Engelse samenvatting of omschrijving van je proefschrift (max 300 woorden) meestuurt met je pdf.
Stuur de digitale versie naar repository [at] ubn.ru.nl (repository[at]ubn[dot]ru[dot]nl). Gebruik bij grote bestanden Filesender.
Drukkostenvergoeding
Na ontvangst van de digitale kopie van het proefschrift, ontvang je een ontvangstbevestiging waarmee je de drukkosten kunt declareren. Zie ook de Regeling vergoeding drukkosten.
Uitstel openbaarmaking proefschrift
Het is mogelijk om toestemming te vragen aan de voorzitter van het college voor promoties voor uitstel tot openbaarmaking. Vul het formulier Verzoek om embargo op digitaal proefschrift in. Dit formulier heb je ontvangen van de pedel. Stuur een scan samen met bewijslast twee maanden voor de promotiedatum op naar repository [at] ubn.ru.nl (repository[at]ubn[dot]ru[dot]nl).
Let wel: een embargo wordt slechts bij uitzondering toegestaan.
Link naar proefschrift
Na de promotie sturen wij je een link naar je proefschrift in de Radboud Repository toe. Als je graag van te voren deze link krijgt, dan kun je deze aanvragen via repository [at] ubn.ru.nl (repository[at]ubn[dot]ru[dot]nl).