Datamanagementplan maken

Op deze pagina vind je informatie over het schrijven van een datamanagementplan en -paragraaf als onderdeel van je onderzoek.

Datamanagementplan

Een datamanagementplan (DMP) helpt je om bewuste beslissingen te nemen over de onderzoeksdata in je project. Dit kan veel tijd besparen in een latere fase van het onderzoek. Het is een document waarin informatie staat over het beheer van je onderzoeksdata en waarin je zaken kunt benoemen zoals welk type data je verzamelt, hoe je om zal gaan met persoonsgegevens en waar je je data veilig op zal slaan, zowel tijdens als na je onderzoek. Een datamanagementplan is een dynamisch document. Bespreek het met je collega's of begeleiders en werk het regelmatig bij (en overweeg om verschillende versies te maken en op te slaan).

De Radboud Universiteit heeft een tool ontwikkeld voor het schrijven van een datamanagementplan. In deze tool zijn zowel templates van financiers te vinden als templates die specifiek zijn ontwikkeld voor onderzoekers van de Radboud Universiteit en waar RU-specifieke antwoorden en informatie te vinden is. De RU templates zijn goedgekeurd en worden geaccepteerd door NWO en ZonMw. De tool geeft ook de mogelijkheid om eenvoudig feedback te vragen van het RDM support team en/of de datasteward van je onderzoeksinstituut.

Medewerkers van het Radboudumc kunnen de DMP online tool gebruiken: log in, selecteer 'Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc)' als primaire onderzoeksorganisatie, en stel een plan op.

Datamanagementparagraaf

Naast een DMP, is het steeds gebruikelijker om een datamanagementparagraaf te schrijven als onderdeel van een onderzoeksvoorstel. Op deze pagina behandelen we de onderwerpen die regelmatig worden gevraagd in datamanagementparagrafen en geven we voorbeeldteksten. De onderstaande voorbeelden zijn algemeen toepasbaar en kunnen door en met elkaar worden gebruikt. We bieden ook een specifiek format voor het Horizon Europe Standard Application Form template.

Contact

Voor meer gedetailleerde ondersteuning of feedback bij het opstellen van je datamanagementparagraaf, kun je contact opnemen met RDM Support. Of neem contact op met de datamanager van het instituut.

+31 24 361 28 63