Kassencomplex, wortellab en proefveld

Het Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences beschikt over een proefveld. In dit moderne kassencomplex wordt onderzoek gedaan naar het effect van klimaatverandering op planten, onderzoek naar bestuiving door insecten en zelfs GGO-onderzoek. Zowel interne als externe onderzoekers kunnen gebruikmaken van de faciliteit.

RIBES Greenhouse bovenaanzicht

Kassen en faciliteiten

De faciliteit beschikt over acht geavanceerde kasruimtes, zes klimaatkamers waar de omgeving kan worden aangepast aan specifieke onderzoeksbehoeften, nettenkamers en een buitenterrein voor experimenten. De experimentele tuin heeft ook een uniek wortellaboratorium (fytotron) tot haar beschikking, waar wortelgroei niet-invasief bestudeerd kan worden. Wereldwijd bestaan er slechts enkele vergelijkbare faciliteiten.

Kassen

Het kassencomplex heeft acht groeikamers met afmetingen variërend van 160 tot 240 m². De kassen zijn voorzien van een geavanceerd klimaatbeheersingssysteem, schaduw- en energiebesparende schermen. Regenwater van het dak wordt opgeslagen in bassins en na UV-behandeling gebruikt voor de bewatering van de planten. Op de eerste verdieping vind je een koffieruimte annex, vergaderzaal, kantoren en kleedkamers.

Foto RIBES Climate chamber

Klimaatkamers

Op de begane grond van het kassencomplex zijn zes klimaatkamers van elk 16 m² beschikbaar. De klimaatomstandigheden worden computergestuurd. Je kunt het lichtregime, de lichtintensiteit, de luchtvochtigheid en de temperatuur aanpassen aan de specifieke eisen van het onderzoek.

Rootlab

Wortellaboratorium (Fytotron)

Het wortellaboratorium, ook wel Fytotron genoemd, is een unieke onderzoeksfaciliteit die onderzoek naar plantengroei en ondergrondse wortelinteracties in grote gecompartimenteerde containers mogelijk maakt zonder dat daarbij destructieve methoden nodig zijn.

Foto RIBES Experimental field

Proefveld

Het proefveld is ongeveer 7500 m² groot en geschikt voor diverse veldexperimenten.

 

Duurzame innovaties

Alle afdelingen in de kas zijn uitgerust met LED-verlichting, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen. Daarnaast zijn de kassen aangesloten op het HEN++ systeem van de universiteit, wat betekent dat we het gebruik van gas vrijwel volledig zullen elimineren, met behoud van een gasaansluiting alleen voor noodgevallen.

In alle luchtkanalen is een gaassysteem geïnstalleerd, wat als groot voordeel heeft dat insecten niet van buitenaf de kas kunnen binnendringen. Deze ontwikkeling stelt ons in staat het gebruik van chemische middelen te minimaliseren. De klimaatkamers zijn eveneens uitgerust met LED-verlichting, wat bijdraagt aan extra energiebesparing.

We streven ernaar het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen te maximaliseren, waardoor de noodzaak voor chemische middelen verder afneemt.

Future dikes op de campus

Future Dikes project

De faciliteit is betrokken bij een meerjarig, grootschalig experiment met dijkvegetatie dat bekend staat als het project Future Dikes. In het project wordt onderzocht hoe Nederlandse dijken versterkt kunnen worden met een soortenrijke grasbedekking.

Leer meer over het project 

Contact en toegang

Zowel interne als externe onderzoekers kunnen gebruikmaken van de faciliteit. Neem voor meer informatie contact op met Koos Janssen.

Openingstijden
  • Maandag 8:00 - 16:30
  • Dinsdag 8:00 - 16:30
  • Woensdag 8:00 - 16:30
  • Donderdag 8:00 - 16:30
  • Vrijdag 8:00 - 16:30
  • Zaterdag Gesloten
  • Zondag Gesloten
Locatie

Proeftuin

Toernooiveld 11
6525ED Nijmegen