Ervaringsverhaal Melinda Duer

A portrait photo of Melinda Duer
Via het Radboud Excellence Initiative kon ik mijn onderzoek voortzetten met behulp van uitstekende faciliteiten van de Radboud Universiteit.
Naam
Melinda Duer
Huidige functie
Hoogleraar Biologische en Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Cambridge

Melinda Duer behaalde in mei 2021 het Radboud Excellence Initiative-hoogleraarschap. Haar samenwerking met het Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS) omvat drie bezoeken van twee maanden in 2022 en 2023.

‘Wat ik het leukst vind aan onderzoek is het oplossen van een complex probleem door allerlei dingen samen te voegen: experimenten, gedachten, ideeën en theorieën. Als je plotseling een complexe puzzel oplost, is dat een geweldig gevoel. En ik zie samenwerking als een essentieel onderdeel van dat proces.

Mijn onderzoek richt zich op de moleculaire structuur van weefsels. Degeneratieve ziekten zorgen ervoor dat de cellen in weefsels zich verkeerd gaan gedragen en de structuur van het weefsel verandert. Dit leidt vaak tot verkalking van het weefsel, zoals verharding van de slagaders. Hier zijn momenteel geen genezingen voor en er is geen manier om het proces te stoppen zodra het begint. We hebben dus nieuwe inzichten nodig om te begrijpen waarom verkalking optreedt, zodat we kunnen uitzoeken hoe we het kunnen voorkomen.

Ik ken Professor Nico Sommerdijk van het Radboudumc via conferenties, aangezien hij een internationaal expert is op het gebied van weefselverkalking. Hij heeft een geweldig laboratorium opgebouwd met apparatuur die uniek is voor de projecten waarin ik geïnteresseerd ben. Toen hij contact met me opnam over een hoogleraarschap binnen het Radboud Excellence Initiative, gaf dit me de kans om met zijn groep samen te werken en mijn onderzoek voort te zetten met behulp van uitstekende faciliteiten.

Het hospitality team van het Excellence Initiative was ongelooflijk behulpzaam. Door hun hulp heb ik een fijne woonplek gevonden en leerde ik Nijmegen snel kennen. Bovendien zorgde de vriendelijke en actieve sfeer bij RIMLS ervoor dat ik me echt opgenomen voelde binnen de groep. Ik kon niet alleen ideeën uitwisselen met de andere onderzoekers, maar kreeg ook de kans om mijn netwerk uit te breiden. Zo heb ik de rector magnificus van de Radboud Universiteit ontmoet bij één van de lunches die het Excellence Initiative organiseert en hem daarna nog persoonlijk gesproken.

Nijmegen is een geweldige en makkelijke plek om te wonen, met uitstekend openbaar vervoer en goede voorzieningen. Ik weet uit ervaring dat het niet overal zo makkelijk is om te wonen en te integreren, dus dit maakt mijn ervaring in Nijmegen nog waardevoller.’