De Faculteit der Letteren en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen verhuizen eind 2027 naar het de locatie van het huidige Spinozagebouw. Op deze plek komt het meest duurzame gebouw op de campus: maximaal circulair en energiepositief.


Huisvesting FdL-FFTR
- Tijdsduur
- 2023 tot 2027
- Projecttype
- Vastgoed
- Organisatieonderdeel
- Campus & Facilities
Meest duurzame gebouw
Doel voor de bouw is optimaal hergebruik van het huidige Spinozagebouw. De fundering en het casco van de hoogbouw blijven behouden maar verder gaat het gebouw volledig op de schop. In lijn met de ambitie voor een klimaatneutrale campus wordt het een energiepositief gebouw. Hoe het gebouw er uiteindelijk uit zal zien is nu nog niet bekend. Wel is het streven naar het beste gebouw voor goed onderwijs en onderzoek, passend binnen de kaders van het campusplan. Een gebouw waar medewerkers én studenten graag naartoe komen om (samen) te werken en elkaar te ontmoeten. De werk- en studieomgeving inspireert en verbindt. Waar aan de ene kant ontmoeting en samenwerking centraal staan is er aan de andere kant genoeg ruimte voor rustig en geconcentreerd werk. Een omgeving waar iedereen zich welkom voelt en graag verblijft.
Het bouwproject Huisvesting FdL-FFTR kent verschillende fases en activiteiten. Onder de visualisatie van het proces worden deze toegelicht.

Fases en activiteiten
Elke fase kent specifieke activiteiten.
In de definitiefase wordt bepaald waaraan de toekomstige huisvesting moet voldoen. Dit wordt vastgelegd in een compleet en concreet eisenpakket; het Programma van Eisen (PvE).
Het PvE beschrijft de ambities en kwaliteitseisen voor de huisvesting en het toekomstig gebruik en de vertaling ervan naar een gebouwconcept, ruimtes en eisen. Uitgangspunt is een energiepositief en maximaal circulair gebouw. Daarnaast zijn er diverse ruimtelijke en functionele eisen voor bijvoorbeeld onderwijs-, onderzoeks- en horecafaciliteiten opgenomen. Het PvE beschrijft de invulling van het huisvestingsconcept, maar geeft geen concrete invulling aan het werk(plek)concept.
Werk(plek)concept faculteiten
De adviseur van beide faculteiten werkt met de gebruikers aan de vertaling van het huisvestingsconcept (PvE) naar een werk(plek)concept. Deze adviseur zal in nauwe samenwerking met de gebruikers de wensen voor de werkomgeving vertalen naar een werk(plek)concept voor een efficiënte, goede en aantrekkelijke werkomgeving.
In de vervolgfases wordt het werk(plek)concept in samenwerking met het ontwerpteam geïntegreerd in de ontwerpen voor het huisvestingsconcept.
Tijdens de definitiefase wordt ook het ontwerpteam geselecteerd. De Europese aanbesteding is gestart en de verwachting is dat het ontwerpteam rond de zomer wordt gecontracteerd.
In de ontwerpfase worden de vereisten en specificaties van het Programma van Eisen verder uitgewerkt en vertaald naar concrete ontwerpen, plannen en documentatie. Ook het werk(plek)concept krijgt in deze fase verdere invulling en uitwerking want dat is een belangrijk onderdeel van het ontwerp.
Het ontwerpteam start na de zomer 2023 met een schetsontwerp. Alle ruwe concepten en ideeën worden op papier gezet om de algemene richting van het project vast te leggen.
Het Voorlopig Ontwerp (VO) is de volgende stap na het schetsontwerp, waarbij de eerste ideeën verder worden uitgewerkt. Het VO is een gedetailleerdere tekening of plan waarin de feedback en suggesties van de gebruikers en opdrachtgever zijn verwerkt. Het VO bevat plattegronden, indelingen, gevels, doorsnedes, situatietekeningen en andere relevante details. Het geeft een meer gedetailleerde visualisatie van het uiteindelijke resultaat. Het Voorlopig Ontwerp is begin 2024 gereed.
In het Definitief Ontwerp wordt uitgewerkt hoe het Voorlopig Ontwerp vanuit bouwkundig en installatietechnisch perspectief gerealiseerd kan worden. Het Definitief Ontwerp zal ongeveer eind 2024 klaar zijn.
Zodra het Definitief Ontwerp in eind 2024 is vastgesteld, gaan de voorbereidingen voor realisatie van de huisvesting van start.
Een belangrijke stap in deze fase is het aanvragen van de benodigde vergunningen. Dit omvat het indienen van de vereiste documentatie en het voldoen aan de regelgeving om toestemming te verkrijgen voor de bouwactiviteiten.
Tegelijkertijd word de bouw aanbesteed. Bouwpartijen worden uitgenodigd om een aanbieding te doen voor de uitvoering van dit project. Het projectteam beoordeelt de aanbiedingen zorgvuldig en maakt een selectie op basis van verschillende criteria. Uiteindelijk wordt het beste voorstel gekozen en de contracten met het bouwteam ondertekend waarmee de samenwerking officieel wordt bekrachtigd.
Ook de voorbereiding voor de daadwerkelijke bouw starten in deze fase. Dit omvat onder andere het plannen van de benodigde materialen, het opstellen van een gedetailleerd bouwschema en het coördineren van de logistiek op en naar de bouwplaats.
Het doel is om ervoor te zorgen dat alles gereed is en vlekkeloos kan verlopen zodra de bouw daadwerkelijk van start gaat.
De realisatiefase is gericht op het realiseren van het meest duurzame gebouw op de campus. De plannen en ontwerpen die in eerdere fases werden vastgesteld worden nu uitgevoerd.
De bouw start in 2025 en beslaat ongeveer twee jaar. Het gebouw zal, zoals het zich nu laat aanzien, rond de zomer van 2027 opgeleverd worden. Eind 2027 kan het in gebruik genomen worden.
Zodra het gebouw is opgeleverd, rond de zomer van 2027, kunnen de mensen van de inrichting aan de slag. De meubels, de stoffering en overige inrichting wordt in deze fase aangebracht in het gebouw. De verwachting nu is dat de inhuizing eind 2027 plaats zal vinden.