mmmAcademia kaartspel

mmmAcademia is een kaartspel om reflectie en gesprek over Erkennen & Waarderen in de academische wereld te stimuleren. Dit spel gaat niet over winnen. Het gaat om het voeren van zinvolle gesprekken over hoe werken in de academische wereld op dit moment is en hoe het zou kunnen en moeten zijn. Het behandelt bijna alle onderwerpen van de Radboud-visie op Erkennen & Waarderen en biedt spelmodi voor een breed scala aan situaties en doelen. Dit alles om het voeren van gesprekken op de werkvloer over Erkennen & Waarderen te vergemakkelijken en zo verandering te stimuleren.

 

card game about recognition and rewards

Hoe werkt het spel?

mmmAcademia kan gespeeld worden met iedereen die in de academische wereld werkt. Je kunt het spelen aan de koffietafel of tijdens workshops, met minstens twee spelers en meest optimaal met vier of vijf. Speel het spel met collega's die in hetzelfde team of dezelfde afdeling zitten en verschillende academische posities hebben, dat geeft de meest inzichtelijke ervaring.

De kaarten in mmmAcademia bevatten 55 beschrijvingen van situaties die te maken hebben met Erkennen & Waarderen, met bijbehorende reflectievragen. Je kunt je eigen aandachtspunten kiezen, bijvoorbeeld door kaarten te selecteren die specifiek over de vier lagen van Erkennen & Waarderen gaan (kwaliteit definiëren, samenwerking, diversiteit en de menselijke maat) of per taak (onderwijs, onderzoek, maatschappelijke impact en leiderschap). Alle regels, inclusief de verschillende speelwijzen, worden uitgelegd op de kaarten in de doos en samengevat in de video en pdf hieronder.

 

Speluitleg

Spelregels

Krijg je eigen set

Er zijn drie manieren om je eigen set kaarten te krijgen:

 1. Loop langs bij het Teaching Information Point van je faculteit. Zij hebben veel kaartensets om uit te delen.
 2. Informeer bij je faculteit of instituut of ze al sets hebben. Er zijn sets verspreid onder faculteitsbesturen plus de volgende onderdelen van de organisatie: 

  - Promovendi Netwerk Nijmegen 
  - Jonge Akademie 
  - Medezeggenschapsraad
  - TLC docentambassadeurs

 3. Vraag één of meerdere sets aan via ons formulier.
 4. Externen kunnen mailen naar mmmAcademia [at] ru.nl.   

Vraag je set aan via ons formulier 

 

card game about recognition and rewards

Aanpassen of je eigen set maken (download)

MmmAcademia is een Creative Commons gelicenseerd project. Dat betekent dat je je eigen kopieën mag afdrukken en ook de tekst en lay-out mag bewerken (niet de illustraties), zolang je het spel onder dezelfde licentie verspreidt.

Om je eigen exemplaar te printen, kun je de volgende PDF's gebruiken:

De doos is gemaakt op basis van de specificaties van Digidecks.nl, de aanbevolen site om de decks te printen.

Als je het deck wilt aanpassen, kun je de gratis software nanDECK (https://www.nandeck.com/) gebruiken, in combinatie met het volgende bestand (volgt snel) met al het materiaal dat is gebruikt om het deck te maken.

Specifieke suggesties voor speelmodus

Context Doel Speelmodus suggestie
KoffietafelAnoniem meningen verzamelenGebruik het optionele A2 canvas en de stemmodus (zie regels in het kaartspel).
RetraiteR&R bespreken met een grote groep

Selecteer een relevante subset van kaarten en kies een van de opties:

 • Verdeel de groep in kleine groepjes van 4-5, elk met hun eigen set of subset van kaarten.
 • Speel het spel met de gehele groep door de focusgroeprollen te verdelen, waarbij de meeste aanwezigen waarnemers zijn.
 • Speel met de gehele groep, maar concentreer je op de stemmodus waarbij elke deelnemer stemt en de stemmen achteraf bespreekt.
Groepsbijeenkomst, workshop of retraiteSociale veiligheid besprekenFocus op de groene kaarten (Human Touch), samen met kaarten 10, 11, 26, 27 (en eventueel andere kaarten over leiderschap). Kies de spelvorm die bij de groep past, benadruk de sociale veiligheid zoals vermeld op kaart IIb en verdeel eventueel de rollen in de focusgroep om de dominantie in de groep in evenwicht te brengen.
Bijeenkomst onderzoeksgroepBespreek PhD-supervisie

Gebruik kaart 22 ("In hetzelfde schuitje") alleen als inspiratie.

 1. Lees het citaat op de kaart hardop voor.
 2. Vraag vervolgens elk lid van de groep om een metafoor te bedenken die voor hen het beste weergeeft:

  - Hoe een doctoraat nu typisch werkt (linkse vraag)
  - Hoe een doctoraat volgens hen zou moeten werken (rechter vraag)
  - En wat er nodig zou zijn om van de ene metafoor naar de andere te gaan.

 3. Noteer eventueel de antwoorden, bijvoorbeeld in een online sheet.
 4. Maak vervolgens een ronde en bespreek de metaforen, waarbij je lessen probeert te trekken uit hoe samenwerking en supervisie verbeterd kunnen worden waar relevant.

Speel het spel en laat van je horen

mmmAcademia is ontworpen en ontwikkeld door Frank Leoné, docent en onderzoeker bij Artificial Intelligence, met input en feedback van collega's van de hele Radboud Universiteit en ondersteuning van het Radboud Teaching & Learning Centre en de Radboud Commissie voor Erkenning & Beloning.

We zijn benieuwd hoe jullie het kaartspel gebruiken en welke reacties het oproept. Deel je ervaringen, suggesties, vragen en feedback met bedenker Frank Leoné.