Windows 11 logo
Windows 11 logo

Windows 11

Voor oktober 2025 gaan alle werkplekken over naar Windows 11

De Radboud Universiteit heeft een verantwoordelijkheid om de ICT-systemen van de universiteit veilig en up-to-date te houden. Op dit moment zijn alle Radboud beheerde Windows-werkplekken voorzien van Windows 10. Per oktober 2025 stopt Microsoft met het bieden van ondersteuning voor Windows 10. Dit betekent dat Windows 10 vanaf dan niet meer veilig is; er worden immers geen updates meer uitgevoerd, waardoor de kans op kwetsbaarheden toeneemt. Daarom worden alle Radboud beheerde Windows-werkplekken vóór die tijd voorzien van Windows 11. 

Naast deze veiligheidsreden, zijn er ook andere voordelen verbonden aan Windows 11. Denk hierbij aan een nieuwe look en nieuwe functies die de gebruiksvriendelijkheid, productiviteit en prestaties ten goede komen. 

Kennismaken met Windows 11

Wie en wanneer?

De Radboud beheerde Windows-werkplekken van alle medewerkers worden vóór oktober 2025 gemigreerd naar Windows 11. Dit geldt voor zowel vaste werkplekken (desktops) als mobiele werkplekken (laptops). Uiteraard worden ook alle studielandschap- en collegezalen-werkplekken gemigreerd naar Windows 11. 

Een planning per faculteit/eenheid/divisie volgt nog. Voordat jouw apparaat aan de beurt is voor een upgrade naar Windows 11, word je hierover nog geïnformeerd middels de nieuwsbrief van jouw faculteit/eenheid/divisie.

Wat is de impact en wat wordt er van je verwacht?

Het upgraden van jouw apparaat naar Windows 11 gebeurt op afstand. Je hoeft hiervoor dus niet op de campus te zijn. Zodra jouw apparaat aan de beurt is, ontvang je rechtsonder op het beeldscherm een melding. Vanaf dat moment kun je de upgrade uitvoeren op een moment dat voor jou uitkomt. Je kunt de upgrade maximaal drie weken uitstellen, daarna wordt deze geforceerd uitgevoerd. Tijdens de upgrade kun je jouw computer of laptop maximaal een uur niet gebruiken. Je werkplek zal automatisch herstarten. Daarna ben je voorzien van Windows 11. Houd er rekening mee dat je al je bestanden opslaat, voordat je de upgrade start. Dit is belangrijk, omdat je werkplek tijdens het proces automatisch zal herstarten.  

Doelstelling(en)

Alle Radboud beheerde Windows-werkplekken voorzien van Windows 11 vóór oktober 2025.  

Aandachtsgebieden

Sommige apparaten voldoen niet aan de vereiste specificaties voor Windows 11. Deze dienen dus te worden vervangen voor nieuwe. Indien jouw apparaat niet voldoet, word je hierover tijdig geïnformeerd. In geval van vragen en/of opmerkingen, willen we je verzoeken eerst eens op de Selfservice portal te kijken. Hiervoor is verbinding met eduroam, eduVPN of fysiek campusnetwerk nodig. In de Selfservice portal vind je meer informatie over het project en de antwoorden op de meest gestelde vragen. 

Status/resultaten

Na een acceptatiefase, waarin bijvoorbeeld alle concerninformatiesystemen door de betreffende functioneel beheerders zijn getest op Windows 11, is in maart 2024 een pilot binnen ILS gehouden. Deze pilot is in april 2024 geëvalueerd en bleek succesvol, waarna een positief besluit volgde voor de Radboud-brede uitrol van Windows 11. Daarmee wordt, vanaf mei 2024, gestart bij Radboud Services.

Meer informatie